Насловна / Архитектура / Соработката помеѓу Хајди Вебер и Ле Корбизје

Соработката помеѓу Хајди Вебер и Ле Корбизје

“Една исклучителна колаборација” е насловот на изложбата посветена на интензивната соработка и поддршка што ја доби работата на швајцарскиот архитект Ле Корбизје, благодарение на континуираниот восхит што Хајди Вебер го покажа кон неговиот професионален опус.

4

Изложбата се отвори на 14 јули со почеток од 18:00 часот во куќата Ла Рош (La Roche) од страна на Фондацијата Ле Корбизје, а куратор е Хуан Калатрава заедно со Бернард Вебер, син на Хајди Вебер. Изложбата ќе биде достапна за посетителите се до 28 август.

3

Изложбата ги прикажува резултатите од интензивната врска и соработка помеѓу Ле Корбизје и Хајди Вебер, сопственик на галеријата за мебел и внатрешен дизајн во Цирих помеѓу 1958 и 1965 година.

2

Голем обожавател на Ле Корбизје, Вебер даде одлучувачки придонес во знаењето и ширењето на неговата модалност и графичка работа, како и поддршка на повторното лансирање на изданието и производството на иконичниот мебел што Ле Корбизие го разви во 1928 година со Пјер Жанере и Шарлот, под називот Перианд.

Во 1960 година, Хајди Вебер го ангажира Ле Корбизје да го создаде La Maison de l’Homme во Цирих, замислен како културен центар кој ќе ги собере неговите таписерии, мебел и книги со цел да создаде изложбен простор кој ќе ги промовира делата на архитектот.

1

Зградата е инаугурирана во 1967 година по смртта на архитектот, Музејот Хајди Вебер – Центарот Ле Корбизје во Цирих може да се смета за манифест кој ја покажува „синтезата на уметностите“ што Ле Корбизје ја водеше во текот на целиот негов живот, за која ќе рече:

„Не постојат само скулптори, само сликари, само архитекти. Крајниот резултат е развиен како симбиоза од различности во „ЕДИНСТВЕНА ФОРМА“, во служба на поезијата».

Испрати коментар

Scroll To Top