Насловна / Архитектура / Со помош на робот направен челичен мост од 20 метри

Со помош на робот направен челичен мост од 20 метри

Студенти од Архитектонскиот факултет на Универзитетот во Јужна Калифорнија дизајнираа, а потоа изградија пешачки мост долг 20 метри. Мостот со сложена структура е дизајниран како неправилна решетка од челични цевки чија форма е инспирирана од жилите на лисјата и гранките на дрвјата. Органскиот дизајн, сепак, не бил толку лесен за изведување.

most

Мостот е всушност резултат на предизвик поставен од тим од 13 студенти, кои одлучиле да применат алатки за параметарско моделирање. Иако проектот почнал како хипотетички, тој морал да биде усогласен со одредена локација преку кањонот во Лос Анџелес. Сепак, подоцна се родила идејата да се изгради мостот.

Сепак, сложената геометрија била многу тешка за изведување користејќи класични методи на градба. Затоа, во соработка со Madworkshop и Autodesk, студентите истражувале како се прави тоа со робот.

most1

“Иако мостот можеше да биде класично изработен од челик, геометриската сложеност и асиметрија на значителна количина елементи беше многу незгодна за конструкцијата. Почнав да размислувам за алтернативи. Индустриската роботска рака се покажа како најдобра, ако не и единствено решение“, објаснува за Dezeen водачот на студентскиот тим.

Постапката вклучувала соработка на заварувач и роботска рака што ги држи потпорите во потребната положба. Роботите би можеле да постигнат далеку попрецизно позиционирање отколку да користи помошна оплата.

most2

Овој вид на процес е познат како колаборативна роботика, бидејќи наместо работниците целосно да бидат заменети со автоматизација, тие всушност работат заедно на истата задача.

“Користејќи го овој метод, успеавме да одржиме толеранција помала од еден милиметар со роботски поставени споеви, што е далеку под максималната дозволена толеранција од шест милиметри“, додаваат авторите.

most3

Работејќи на овој начин, беа заварени 600 делови изработени од челични цевки А500 и А572, изработени во 30 сегменти. На овој начин, благодарение на роботите, е елиминирана потребата за оплати во процесот на заварување, а вообичаената количина градежен отпад во ваквите конструкции е намален.

Отпадниот челик е исто така сведен на минимум заради прецизното сечење на структурните елементи со ласери со микромелаза на вода. Во текот на целиот процес на градење биле генерирани помалку од 500 килограми отпад, што е целосно рециклирачки.

Тимот посочува дека проектот може целосно да се изведе со традиционални уреди и техники на производство, но тој би бил далеку поскап, со повеќе отпад и далеку помалку прецизен. Тие сметаат дека при ваков процес на градење би се генерирале два до три тони отпад, од кои барем половина би завршиле на депонии.

most4

Од друга страна, тимот истакнува дека секој тип на автоматски систем е често кревка и дека штом нешто излезе од контрола, целиот систем може да тргне наопаку. Сепак, она што е овозможено со овој проект е потпирање на присуството на луѓе во градежниот процес кои ќе можат да го контролираат секој проблем во моментот.

На мостот Аројо му биле потребни околу шест години за да се премине патеката од дизајнот до завршената состојба. Сега, во својата последна црвено-кафеава боја, таа служи за одредена цел и прави суптилен и пријатен контраст со околната природа.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top