Насловна / Вести / Швајцарија тестираше далечинско управување на локомотива

Швајцарија тестираше далечинско управување на локомотива

Швајцарската железница (SBB) објави дека за прв пат извршила тестирање на „далечинско управување“ на локомотива, истакнувајќи истовремено дека резултатот од тестот е позитивен. Компанијата соопшува дека засега не планира да користи автоматизирани локомотиви за превоз на патници, туку за одредени работи кои се поврзани со одржување на тунели и префрлање на возовите од спореден колосек на појдовна пруга.

1_36

Овој тест спаѓа меѓу првите во Европа кои се спроведени преку пробно возење на поширокото подрачје на Цирих, со поддршка на камери кои го следеле нејзиното движење во реално време. Максималната брзина била 30 km/h, а во локомотивата сепак имало и машиновозачи, за секој случај.

 

Испрати коментар

Scroll To Top