Насловна / Архитектура / Се продава село во Шведска од 18 век

Се продава село во Шведска од 18 век

Зошто да купите вила кога ќе можете да го купите целото село? Ова е прашање што веројатно никој не го прашува, освен можеби неколку скандинавски милијардери, сега кога цело село во Шведска се продава за нешто помалку од 7,3 милиони долари.
Сатра Брун, која денес се смета за дестинација за спа и велнес, за прв пат е основана во 1700 година кога доктор купил земја опкружена со чиста изворска вода, според официјалната веб-страница на селото.

selo
Откако овозможил сместување, поставил купатило, црква, болница и неколку дрвореди, лекарот ја продал земјата на епископот во 1740 година, кој подоцна ја пренел сопственоста на академијата Упсала, која ја задржа сопственоста во средината на 20 век.
За тоа време, селото служело како одморалиште за „аристократи и обични луѓе“, како и за „рекреација на оние што не се добро“. Иако селото е затворено во текот на зимата, сегашните сопственици тврдат дека Сатра Брун и деловните можности изградени во селото се „живи и здрави“, пишува Bizlife.
Денес во селото има бројни куќи распространети на 58 хектари, од кои некои се изолирани, спа центар, ресторан, хотел, „целосно оперативна градинка“ и простор за производство на пијалоци.
Сатра Брун ќе биде продадена на аукција, а моментално наведената цена е 70.000.000 шведски круни, или 7.277.188 долари.

 

Испрати коментар

Scroll To Top