Насловна / Вести / Србија: Нови 900 милиони евра вложувања во еколошки проекти во термоелектраните на јаглен

Србија: Нови 900 милиони евра вложувања во еколошки проекти во термоелектраните на јаглен

Србија во наредните години ќе инвестира 900  милиони евра во секторот за производство на електрична енергија од јаглен, со цел заштита на животната средина. Досега веќе се инвестирани 400 милиони евра во различни еколошки проекти во овој сектор. Решено е прашањето на загадувањето со цврсти честички, а во моментот се работи на проекти за десулфуризација. Имајќи предвид дека две третини од електричната енергија во Србија се произведува од јаглен, посебно е важно овие електрани да се направата колку е можно еколошки поприфатливи, а единствениот начин е преку интензивно влжување во соодветни технологии. Како приоритет се истакнуваат и заложбите за менување на енергетскиот микс во корист на обновливите извори на енергија. Само во последните години пуштени с ево погон вкупно 550 MW од обновливи извори на енергија.

eps1

eps2

eps3

Испрати коментар

Scroll To Top