Насловна / Вести / Ремек дело на природата на Исланд, дури неодамна откриено од туристите

Ремек дело на природата на Исланд, дури неодамна откриено од туристите

Во источниот дел на Исланд, се наоѓа парче чиста природа, под името Студлагил кањон. Влева стравпочит и внимание, а дури неодамна станува откритие за туристите. Својот облик кањонот го добива под влијание на реката Јокла долга 150 километри. До неодамна овде живеела само неколкумина локални фармери, а поради моќната река местото се сметало опасно за посета.  Дури откако во 2009 година е подигната блиската хидроцентрала. ситуацијата с епроменила, реката е мирна и тивка, а кањонот оттогаш привлекува се повеќе посетители.  Кањонот има прекрасни камени формации, обиколката трае околу 3 часа, а особено се препорачува за време на Aurorа Borealis.

joka1

joka2

joka3

joka4

Испрати коментар

Scroll To Top