Насловна / Архитектура / Промоција на прирачник по повод 10 години постоење на КСП „Центар Јадро“

Промоција на прирачник по повод 10 години постоење на КСП „Центар Јадро“

По повод 10 години од своето постоење, КСП „Центар Јадро“ – Асоцијација на независна културна сцена најавува промоција на „Прирачникот за градење на институционален модел на јавно-граѓанско партнерство во културата: досегашни искуства, предизвици и идни насоки” што ќе се одржи овој петок (9 декември) во 19:00 часот во просториите на КСП „Центар Јадро“.

Уредник и автор на предговорот на прирачникот е Јане Чаловски, а свои осврти ќе имаат и авторите Искра Гешоска, Артан Садику, Јасмина Билаловиќ, Никола Гелевски, Дарко Алексовски, Симона Манчева и Дона Костуранова.

1

„Една од клучните цели што Асоцијацијата ги има поставено во својата мисија за сеопфатно зајакнување на независниот културен сектор, секако е транспарентното презентирање на принципот на јавно-граѓанско партнерство, што е воедно и фокусот на овој прирачник. Прирачникот претставува сублимација на досега стекнатите искуства во процесите на артикулирање и застапување за моделот на јавно-граѓанско партнерство преку постоечките законски регулативи во Република Северна Македонија“, велат од Асоцијацијата.

Оттаму информираат дека на промоцијата кратко воведно обраќање ќе има уредникот, а потоа ќе следува разговор со авторите и публиката во насока на предизвиците со кои се соочува независната културна сцена и сите чинители во неа. Дискусијата ќе ја води програмската координаторка Тијана Ана Спасовска.

„Како прва публикација, прирачникот е исчекор во насока на отворениот и критички дискурс по кој ‘Јадро – Асоцијација на независната културна сцена’ се води и е препознаена во државни и регионални рамки, од своите почетоци од 2012 година, па сè досега“, додаваат од Јадро. Воедно ќе се дискутира за идните чекори на „Јадро“ како и на независната културна сцена воопшто.

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top