Насловна / Архитектура / Пешачки мост инспириран од декоративен лист

Пешачки мост инспириран од декоративен лист

Pintasan Saloma е импресивен пешачки мост во главниот град на Малезија, Куала Лумпур.

most

Отворен за јавноста во февруари минатата година, овој пешачки мост навистина претставува вистинско ремек-дело на малезиската архитектура што ја поврзува традиционалната малајска енклава и модерната централна деловна област на градот. Оваа беспрекорна врска на тој начин ги поврзува двете истакнати дестинации кои претходно беа разделени со реката Кланг и автопатот со шест ленти.

most1

Тоа е всушност реконструкција на улицата Салома, која е редизајнирана за да прими мал плоштад, пошироки пешачки патеки со интегриран пејзаж и места за одмор, но и пешачка зона висока 370 метри која кулминира со мостот на реката Кланг. На овој начин, пешачкиот мост создава мала подигната платформа која врамува поглед на живописниот град, неговите кули близначки Петронас и другите главни градски знаменитости.

most2

Инспириран од Sirih Junjung, украсен лист кој традиционално се нуди на малајските свадби како симбол на единството, Pintasan Saloma е церемонијален гест кој ја отелотворува врската меѓу споменатите делови од градот.

most3

Покрај најпрактичните и најнепосредните ефекти кои произлегуваат од оваа нова врска, Pintasan Saloma има за цел да го стимулира овој дел од Куала Лумпур, не само со тоа што ќе го направи попристапен и просперитетен, туку и многу поубав.

most4

most5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top