Насловна / Архитектура / Органски форми и контрасти на бои за куќа во Валенсија

Органски форми и контрасти на бои за куќа во Валенсија

Во пристанишната областа во Валенсија, резиденција за едно семејство проектирана од Horma – estudio de arquitectura, ја артикулира патека на живеење на домашните во низа волумени и геометрии.

2_resize

13_resize

Приспособувајќи го развојот на програмата на нејзината најповолна ориентација, архитектурата намерно се отвора кон југ и исток, заштитувајќи се од сонцето од запад и нудејќи херметички однос кон северната страна, зачувувајќи ја приватноста од соседите. Со површина од 400 квадратни метри, програмата е поделена на три нивоа, оставајќи ги главните простори на приземјето, надополнети со кат за гости на горното ниво и простор за рекреација и забава во подрумот. Но, куќата ја наоѓа целосната смисла на своите простори во пресекот, класифицирајќи и дефинирајќи различни внатрешни простори, поврзани со кровни прозорци и светларници за природна светлина, од кровот кон пониските нивоа, пишува Domus.

1_resize

3_resize

Бирото Horma, користејќи контрастни делови од заоблени и правоаголни ѕидови, и дава на архитектурата променлива геометриска карактеристика. Белата калканска форма гледа на базенот на едниот крај од куќата и се вкрстува со свод во форма на буре со перископски светларник на другиот крај.

12_resize

Дијалогот помеѓу волумените е нагласен со контрастот на боите помеѓу континуираната бела кречна облога и керамичко платно што ја модулираат геометријата. Овие два материјали дополнително се комбинираат во континуирана тераса што ја дефинира јавната површина на приземјето и дијалогот на дрвото јавор и цреша, што го решаваат мебелот вклучен во самата архитектура. Белиот тон, замислен како неутрален, дозволува на црвеникавите тонови на керамиката и различното зеленило на вегетацијата да се балансираат и да се подобрат едни со други.

4_resize

8_resize

9_resize

5_resize

6_resize

7_resize

10_resize

11_resize 14_resize 15_resize 16_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top