Насловна / Арт и дизајн / Палатата на уметност „Мадлена“ во Белград

Палатата на уметност „Мадлена“ во Белград

Во реномираниот дел на Белград, Дедиње, се наоѓа еминентна и од многу аспекти единствена културна институција – Палатата на уметност „Мадлена“.

2

Палатата е изградена како филантропски проект на семејството Цептер, претставува придонес за српската култура, комбинирајќи го личниот ентузијазам на г-ѓа Мадлена Цептер и талентот на надарени уметници од различна провениенција.

1

Палатата на уметност од 7.000 квадратни метри е како нов храм на културата за сите видови уметност, од реализација на изложби, камерни концерти и претстави, филмски проекции…

0000

Проектанти на овој објект на четири нивоа кој е полн си колекција на мебел на брачниот пар Цептер, се архитектите Зоран Алексиќ, Зоран Симиќ и Владан Ѓукиќ.

000

Содржината на Палатата „Мадлена“ е хармонична симбиоза на сталната музејска поставка – Музејот на антиквитети и големата Галерија – простор предвиден за современа изложбена активност со истражувачко-авангарден потенцијал и гламурозна камерна сцена инкорпорирана во централната галериска одаја.

010

Фоајето на Палатата воведува во Музејот низ светот на ориенталната уметност, во кој е оживеана средбата на древните цивилизации од Далечниот Исток – Кина и Јапонија. Сензибилитетот на овие култури е овековечен во перфектна изработка на порцелански предмети, филигранска обработка на фигурини од слонова коска и благороден метал, прецизно резбано дрво, скулптурно обликуваниот камен и декорација на свилени ткаенини.

020

Во продолжение, движејќи се кон повисоките нивоа на зградата на Музејот, се влегува во простор во кој доминира културното наследство на Европа, насочувајќи кон безвременската вредност на мебелот во класичен стил, кој ја отсликува префинетоста на ентериерот на Палатата, изложен во 18 соби, два салони и библиотека.

5

Класичните и внимателно избрани експонати го откриваат наративот на секој артефакт поединечно, бидејќи музејскиот простор зрачи со реткости од различни векови и земји.

100

Стилските карактеристики на секоја ера будат сеќавање на значајни историски личности, додека уметничкиот придонес на вештите мајстори го открива вкусот на тогашната елита, како и влијанијата кои доаѓаат од другите култури. Колекцијата на музејски антиквитети е надополнета со бројни примери на применета уметност на барокна и рококо естетика, кои живеат во луксузен мебел во стилот на француските кралеви.

01

Палатата е опремена и со импозантна библиотека која содржи повеќе од 5000 книги од областа на различни ликовни и применети уметности, музика, фотографија, театар, филм, етнологија. Тука се наоѓа и фонд на прирачници, кои сочинуваат збирки речници и енциклопедии, антологии, каталози и списанија.

30 6 25 3 4

Испрати коментар

Scroll To Top