Насловна / Вести / Нова агросоларна фарма во Србија

Нова агросоларна фарма во Србија

Агросолар е се попопуларно и корисно решение за употреба на соларната енергија, кое веќе има примена во Србија и регионот. Најновиот ваков пример во Србија е применет на органска фарма, во недопрена природа во околината на Ваљево, каде се одгледува и преработува органско овошје и зеленчук. На истата локација сега ќе се произведува и електрична енергија.

Green plants planted under solar photovoltaic panels

Инсталацијата има 48 панели со вкупна моќност од 17,5kW. Поставувањето на фотоволтаици над земјодеслко земјиште („над“ а не „на“ земјоделско земјиште е битната разлика), носи двојна корист. Прво, стануува збор за истовремено производство на енергија и земјоделско производство. Исто така, евапорацијата на растенијата ги лади соларните панели и ја одржува нивната ефикасност, а од друга страна панелите се заштита за растенијата од директното сончево зрачење и многу високите температури. Проектот е реализиран во склоп на иницијативата Иновативна и праведна зелена транзиција за обезбедување на системска енергетска сигурност и намалување на енергетската сиромаштија која ја спроведува  UNDP Србија во партнерство со Министерството за заштита на животната стредина, Министерството за рударство и енергетика, со финансиска поддршка на Владата на Јапонија.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top