Насловна / Арт и дизајн / На Златибор почна да работи најдолгата панорамска гондола во светот

На Златибор почна да работи најдолгата панорамска гондола во светот

Гондолата Златибор, најголемата и најскапа инвестиција на општина Чајетина досега, е пуштена во употреба по пет години изградба.

Zlatibor

Златната гондола Златибор се движи со брзина од шест метри во секунда, со капацитет од 600 патници, додека максималниот капацитет е 1.000 патници на час. Веднаш по приемот на патниците и напуштањето на почетната станица, кабината со гондола се забрзува возејќи ги патниците кон хотелот Торник, обезбедувајќи им на патниците панорамски поглед на целата населба. Патниците можат да уживаат во пејзажот на езерото Рибница во зима, а потоа доаѓа последната, најстрмна етапа од патувањето, искачувањето до самиот врв на Торник и преминот низ магливиот зимски превез и замрзнатите борови по целата рута. Возењето до покривот на Златибор трае цели 25 минути.

Zlatibor1

Во Гинисовата книга на рекорди ќе биде запишано дека Златната гондола Златибор со своите 8.950 метри е моментално најдолгата панорамска гондола во светот, со што кинеската гондола Тјанмен Шун е симната од тронот, надминувајќи ја својата патека за дури 1,6 км.

Цената на билетот за Торник и назад за возрасни ќе биде 1.000 динари, додека детскиот билет ќе чини 550 динари, а децата до шест години ќе имаат право на бесплатно возење придружено со најмалку еден возрасен.

Zlatibor2

Најголемиот авантуристички парк на Балканот се гради на почетната станица на Златната гондола. Средната станица е поставена на неколку километри од населбата Златибор, близу езерото Рибница. На оваа локација, мастер планот предвидува изградба на Златен град – центар за здравство и спортско-рекреативен туризам. Последната станица, планинскиот центар Торник е оддалечен седум километри од центарот на Златибор. Од врвот на Торник може да се видат Дурмитор, Јахорина, Тара, езерото Рибница, врвовите Чигота и Муртеница, селата Јабланица, Доброселица, Стубно, Семењево, населбата Златибор.

Златната гондола Златибор е отворена од 9 до 18 часот.

Zlatibor3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top