Насловна / Вести / На маските не им е местото во канализација

На маските не им е местото во канализација

Одговорната употреба на маски, ракавици, дезинфекциски шамивчиња и сл, со цел спречување на ширењето на коронавирусот, има и своја друга, неодговорна страна. Имено, непромисленото фрлање на санитетскиот отпад не е еколошки прифатливо однесување и може да доведе до многу проблеми. Така на пример, кај централниот уред за прочистување на отпадните води на град Загреб, на почетокот на месецов се појавил проблем на блокирање на решетките и пумпите.  Станувало збор за наталожени маски, ракавици и друг отпад во инсталацијата.  Според препораките на Хрватскиот завод за јавно здравство, отпадните маски, ракавици, крпи и сличен отпад треба да се исфрлаат во комуналниот отпад, но затворен во две вреќи, и после период од 72 часа. Добар пример и поука и за нашето однесување во овој период.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

maski1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top