Насловна / Архитектура / Центар за иновации во Стокхолм

Центар за иновации во Стокхолм

Данската архитектонска фирма 3XN победи на конкурс за дизајн за „Форскарен“, нов центар за иновации во областа на здравството и природните науки во Стокхолм. Заоблената зграда, дизајнирана да постигне сертификат LEED Platinum, ќе има 24 илјади квадратни метри и ќе се напојува од обновливи извори.

centar
Планот е „Форскарен“ да биде дел од „Хагастаден“, област која ќе опфаќа 96 хектари и која ќе стане една од најважните кога ќе биде целосно изградена. Проектот „Хагастаден“ е еден од најголемите и најважните во однос на урбаниот развој и чие завршување е закажано за 2025 година. Покрај „Форскарена“, која треба да се реализира во 2024 година, вклучува и изградба на станбени згради, метро станица и зелени површини.
Новата зграда ќе се наоѓа помеѓу Универзитетската болница „Каролинска“ и старата градска болница. Целта е оваа област да добие репутација како светска дестинација за истражување од областа на здравството, природните науки и лекување. „Форскарен“ ги отсликува амбициите на новата област со својата „отворена“ и привлечна форма. Материјалите што се користат за градба најчесто се изработени од природни материјали.

centar2
„Форскарен“ ќе промовира одржливи принципи, вклучително и заеднички простори за соработка исполнети со дневна светлина и органски ресторани. Во внатрешноста на зградата, ќе има деловни простории за реномирани компании од индустријата и старт-компаниите, како и ресторани, кафулиња и изложбени места со поставки што ги придружуваат научните истражувања.
Внатрешноста на зградата ќе се карактеризира со атриум исполнет со светлина во централниот дел и спирално скалило. Планирано е дека заедно со околниот плоштад, кој е јавно достапен, зградата ќе стане место каде што луѓето ќе се собираат спонтано.

centar1
За да ги исполни LEED Platinum стандардите, „Форскарен“ ќе биде опремен со соларни панели на покривот и геотермални топлински пумпи. Сивата вода добиена од системот за собирање дождовница ќе се користи за наводнување.
Стаклените делови од фасадата, дрвените настрешници и други енергетски ефикасни елементи во рамките на системите за градење што ќе се користат ќе помогнат да се намали потрошувачката на енергија на минимум.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top