Насловна / Арт и дизајн / На денешен ден почина Пикасо

На денешен ден почина Пикасо

Пабло Руиз Пикасо (1881-1973) е сестран шпански уметник, еден од водечките и најпознатите сликари, скулптори, цртачи и графичари на 20 век, кој поголемиот дел од својата кариера го помина живеејќи и работејќи во Франција. Тој беше доминантна фигура во ликовната уметност од првата половина на минатиот век и иницирал многу револуционерни промени во модерната уметност. Почина на денешен ден пред 51. година.

0

Со своите дела, Пабло Пикасо, еден од најголемите уметници на сите времиња, остави неизбришлива трага во модерната уметност, а она што го направи да се издвојува од останатите е неговата сестраност – низ времето нежно преминуваше од еден стил во друг, а ние можеме да уживаме во неговите дела.

1

„Госпоѓиците од Авињон“

Работата на Пикасо често се карактеризира по периоди. Додека именување на многу од неговите доцни периоди се предмет на дебати, најшироко прифатените периоди од неговата работа се синиот период (1901–1904), розовиот период (1904–1906), периодот на африканско влијание (1907–1909) , аналитички кубизам (1909–1912) и синтетички кубизам (1912–1919), кој исто така се нарекува и кристален период.

2

„Стариот гитарист“

Голем дел од работата на Пикасо во раните 1910-ти и раните 1920-ти е во неокласичен стил, додека неговата работа во средината на 1920-тите често се карактеризира со надреализам. Неговите подоцнежни дела честопати се комбинација на елементи од неговите претходни стилови.

3

„Момче со лула“

Пикасо постигна универзална слава и огромно богатство за неговите револуционерни уметнички достигнувања и стана една од најпознатите личности во 20 век.

4

„Гертруда Стајн“

Пабло Пикасо починал на денешен ден во 1973 година во Мужен, Франција, додека тој и неговата сопруга Жаклин биле на вечера со пријателите. Погребан е во Шато Вовенарк, имот што го стекнал во 1958 година и каде што живеел со Жаклин од 1959 до 1962 година. Уништена и осамена по смртта на Пикасо, Жаклин Рок извршила самоубиство во 1986 година, на 59-годишна возраст.

5

„Девојка пред огледало“

6

„Герника“

7

„Жената што плаче“

Испрати коментар

Scroll To Top