Насловна / Вести / Минималистичка скулптурална морфологија во Прага

Минималистичка скулптурална морфологија во Прага

Еден од аспектите што го карактеризира градот Прага се неговите мостови. Кој го посетил или живее во градот, сигурно вар еднаш ќе помине низ Карловиот мост (изграден во 14 век и украсен со 30 барокни статуи), кој до 1841 година бил единствениот мост што ја преминал реката Влтава за да го поврзе историскиот центар со Прашкиот замок, еден од главните споменици на градот.

4-copy-1 7-copy-0 3-copy-1

Градот продолжи да расте, а неговите мостови се мултиплицираа, а најновиот е пешачкиот мост Штванице, отворен оваа година и дизајниран од чешките архитектонски студија Atelier Bridge Structures и Blank architekti s.r.o., предводени од архитектите Петр Теј и Марек Бланк во соработка со инженерот Јан Мурек.

5-copy-0 2-copy-1 8-copy-0

Линиската структура,  долга 385 метри, се чини дека е направена за да ги поврзе населбите Холешовице и Карлин, кој исто така се поврзува со островот Штванице благодарение на втората рампа, чие име го носи и мостот.

16-copy-0 18-copy-0 9-copy-0

Atelier Bridge Structures и Blank архитекти работеа на неколку точки на мостот поддржани од два насипни потпори, надополнети со пристаништето сместено на островот Штванице, во непловниот крак на реката Влтава. На страната Холешовице, каде што брегот на реката е понизок и подложен на поплави, последниот дел има вертикална подвижност, благодарение на хидрауличниот клипен механизам кој овозможува да се подигне до нивото на поплава Q2002+1,0 m.

17-copy-0 14-copy-0

Една од атракциите на мостот е неговата бела боја; Изработен од бетон, како сегментиран носач мост со UHPFRC парапетни носачи, во 57 префабрикувани делови, изгледа како да е изработен од светол бел мермер. Должината на мостот изнесува 299,47 метри, а должината на страничната рампа е 83,95 метри. Мостот се состои од осум распони, максималниот распон на делницата е 55,4 метри.

19-copy-0 11-copy-0

Конструкцијата во надолжната насока на мостот се состои од пар странични парапетни носачи кои делуваат како непрекината греда, која непречено поминува во страничната рампа на мостот, формирајќи единствена целина без меѓупродолжни споеви.

13-copy-0 12-copy-0

Витката форма и монолитен волумен, е надополнет со бронзена ограда од скулпторот Алеш Хвиздал со интегрирано осветлување во парапет и фигуративни животински мотиви на краевите. Пешачката патека е согласно проектот на архитектите Петр Теј, Марко Бланк и Јан Мурек врз основа на меѓународен натпревар организиран од Институтот за планирање и развој на Прага.21-copy-0 23-copy-0 22-copy-0

Просторната конфигурације е добиена како резултат на следење на динамиката на движење на пешаците и велосипедистите. Концептот на изградбата на мостот смирено одговара на прашката панорама, врската со бреговите на Холешовице и Карлин, како и поврзувањето на рампата со островот Штванице. Структурата сама по себе, не ги спречува пешаците и велосипедистите да го искусат градот и природниот контекст воопшто. На островот Штванице, во близина на влезот на пешачкиот мост, се наоѓа фигуративната скулптура наречена Řeka од скулпторот Јан Хендрих.

Испрати коментар

Scroll To Top