Насловна / Вести / Милијарди за инвестиции во Сонце и ветер во Грција

Милијарди за инвестиции во Сонце и ветер во Грција

Грција подготвува низа проекти за искористување на сончевата енергија и енергијата од ветерот, а во актуелниов период има за цел да привлече нови инвеститори.

Инсталираната моќност на постројките изнесува дури 2,6 GW, а очекуваните вложувања се проценуваат на 2,5 – 3 милијарди евра, од кои поголемиот дел во ветерни централи. Во согласност со тоа, грчката влада веќе ги објавила правилата за учество на првите конкурси. Првиот конкурс е закажан за 2.7.2018 година, кога ќе биде понудена првата за изградба ветерна централа со моќност од 300 MW  и соларни централи исто така со инсталирана моќност од 300 MW. Слични конкурси ќе се спроведуваат и во наредните две години. Се очекува проектите да бидат помогнати со средства од Европската Инвестициска банка (ЕИБ) и Европската банка з аобнова и развој (ЕБОР), која само во 2017 година ги поддржала проектите во Грција за „чиста енергија“ со кредити во вредност од 300 милиони евра.

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top