Насловна / Архитектура / Меморијален комплекс на планината Цер

Меморијален комплекс на планината Цер

Првонаграденото решение за меморијалниот комплекс на планината Цер носи вистинско освежување.

Од силна симболика, преку функционални и еколошки аспекти, првонаграденото решение чии автори се Игор Микитишин, Миљан Салата и Рајко Анѓелиќ на  минималистички архитектонски јазик зборува за современиот српски идентитет, човечкото страдање и пресвртите во историските настани.

5_prikaz-Memorijalni-kompleks-na-planini-Cer-686x1200

Комплексот е создаден преку преклопување на три нивоа на просторната сложеност. Првото ниво се состои од централен хоризонтален продор и вертикален репер со силен знак на сеќавање на жртвите од битката кај Цер. Второто ниво се состои од група на комори наредени според моделот на позицијата на српската армија во очи и за време на битката. Третото ниво на комплексноста на просторот го сочинуват кривулести и неправилни шумски патеки чија улога е врзивна и комуникативна.

6_prikaz-Memorijalni-kompleks-na-planini-Cer

Структурата на комплексот е многу јасна. Објектот е поделен на четири функционални области и тоа видиковец на врвот во форма на вертикален споменик, музеј и Центарот за документација закопан под земја, едукативен центар развиен како три павилјони на местото и павилјони со сместувачките единици.

7_prikaz-Memorijalni-kompleks-na-planini-Cer

Еден од главните мотиви на меморијалниот комплекс е кулата видиковец со прекрстена основа, која сведочи за потресните човечки судбини, страдања и жртви на војната. “Материјализацијата на споменикот на меморијалниот комплекс е дефинирана со односот и претставата на полни и празни како вечна врска меѓу сегашноста и минатото, каде што празнината симболизира жртви на сите оние кои ги дадоа своите животи во извршување на победа и слобода, додека полното го симболизира нашето присуство и меморијата на која почива и опстанува сликата од минатото”, пишуваат авторите.

8_prikaz-Memorijalni-kompleks-na-planini-Cer-782x393

Центарот за документирање е под земја. Архитектите велат дека “музејот се наоѓа во подземните агли, кој организациски и архитектонски е подредени на  илустрација на ровот. Подземното укопување на објектите остава силен впечаток за корисникот на просторот.

2_situacija-aksonometrija-Memorijalni-kompleks-na-planini-Cer-782x420

Едукативниот центар е дизајниран со намера да има ненарушување на природниот амбиент и еколошките аспекти, а на тој начин да има нераскинлив дел од пејзажот во рамките на комплексот.

10_smestajni-kapaciteti-Memorijalni-kompleks-na-planini-Cer

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top