Насловна / Арт и дизајн / „Loma Land“: Иновативниот пристап ја ублажува анаксиозноста кај деца при посети на болници

„Loma Land“: Иновативниот пристап ја ублажува анаксиозноста кај деца при посети на болници

Болничката анксиозност е вообичаено искуство, особено кај децакои се соочуваат со медицински процедури. Изгледот, звукот и мирисот на новото опкружување ги обземаат сетилата, а стравот од одвојување од саканите е голем. Тоа е сценарио премногу познато за илјадници деца секој ден.

1

Студиото на NBBJ за дизајн со седиште во Њујорк, ESI Design нуди утешно бегство за децата воведувајќи ги во виртуелен свет населен со живописни и љубезни шумски суштества. Овде иновацијата се среќава со сочувството во форма на „Loma Land“ – интерактивна дигитална земја на чудата дизајнирана да го претвори стравот во задоволство. Сместен во срцето на детската болница на Универзитетот Loma Linda. „Loma Land“ ги пречекува децата со раширени раце, носејќи ги во чудна шума исполнета со анимирани суштества, смирувачки звуци и живописни бои.

2

Од моментот кога детето ќе влезе, добредојдено е да избере придружник н шумско суштество – лисица, мечка, елен, зајак или ракун – секој од нив ја претставува фауната на Калифорнија. Со многу опции за прилагодување, вклучувајќи шарени палети и разиграни додатоци како капи од желади и маски од листови, секое дете може да создаде уникатен придружник кој ќе го придружува на нивното патување.

3

Меѓутоа, Loma Land не е само дигитална игротрла; тоа е доказ за иновација во здравството. Дизајнирана е да може лесно да се реплицира во болниците ширум светот, нејзината флексибилна инфраструктура овозможува беспрекорна интеграција во различни болнички области, од безбедносни контролни пунктови до продавници за подароци. Тоа е холистички пристап за грижата за пациентите што се протега вон медицинскиот третман, опфаќајќи ја емоционалната благосостојба на младите пациенти и нивните семејства.

5

Дизајнерскиот тим црпел инспирација од различни извори – библиотеки, детски музеи и игротеки; тимот тргнал на патување за да создаде искуство различно од кое било друго. Тесно соработувајќи со педијатриските пациенти и нивните семејства, тие го дотерале секој детал, осигурувајќи дека Loma Land добро ќе се поврзе со својата публика. Пристапноста била од големо значење во текот на целиот процесот на дизајнирање, со тимот кој имплементирал стратегии за приспособување на  на различните потреби на педијатриските пациенти. Од почитување на ADA стандардите за физичка достапност до подобрување на дигиталната читливост преку прилагодување на големината на фонтот и контрастот, ниту еден детал не е занемарен за да се направи Loma Land инклузивна за сите.

4

Дизајнерската инфраструктура овозможува бескрајни можности за проширување, од нови пејзажи до тематски содржини и офлајн ангажмани како што се боенки и кадифени животни. Со фокус на едноставно одржување и инсталација, Loma Land неприметно се интегрира во операциите на болницата, обезбедувајќи искуство без мака и за персоналот и за пациентите.

Внесувајќи радост и креативност во патувањето на пациентот, докажува дека излекувањето започнува не само со медицински третман, туку и со сочувство, иновација и допир на магија.

Испрати коментар

Scroll To Top