Насловна / Интервју

Категорија: Интервју

Feed Subscription

Интервју со деканот на Градежниот факултет во Белград, проф. д-р Владан Кузмановиќ

Интервју со деканот на Градежниот факултет во Белград, проф. д-р Владан Кузмановиќ

Деканот на Градежниот факултет во Белград, проф. д-р Владан Кузмановиќ за порталот Универзитет на Црна Гора, во интервју, зборува за темелите на соработката со Универзитетот на Црна Гора (УЦГ), неговото учество на Деновите на дијаспората на УЦГ, улогата на универзитетот ...

повеќе »

Со виртуелна и аугментирана реалност во оживување на Хераклеја Линкестис

Со виртуелна и аугментирана реалност во оживување на Хераклеја Линкестис

Во секојдневието често се среќаваме со поимот виртуелна реалност, технологија чијашто примена е сѐ поголема, особено во областа на забавните и креативните индустрии. Неодамна нашето внимание го привлече Саемот на македонски игри во Скопје каде беше претставен и проектот за ...

повеќе »

Шигеру Бан: Напредокот на технологијата не ја прави архитектурата подобра (ВИДЕО)

Шигеру Бан: Напредокот на технологијата не ја прави архитектурата подобра (ВИДЕО)

Еден од најзначајните настани на 12. Биенале на архитектура и урбанизам, што се одржа во Мексико Сити, секако беше гостувањето на Шигеру Бан, добитник на Прицкеровата награда. Централната тема на собирот во Мексико Сити беше „Населување на маргините“. Со цел ...

повеќе »

Архитектонски успех: Како компанија на инженер од Белград влегла во Топ 3 во Италија

Архитектонски успех: Како компанија на инженер од Белград влегла во Топ 3 во Италија

Од мало биро основано од двајца и промет од 30.000 евра, до тим од 300 луѓе во осум канцеларии низ Европа и промет од над 20 милиони евра. Запознајте го Бранко Зрниќ. ATI Project е меѓународна компанија со седиште во ...

повеќе »

Архитект Бојовиќ: Блок 5 во Подгорица го изградивме благодарение на конструктивци од Скопје

Архитект Бојовиќ: Блок 5 во Подгорица го изградивме благодарение на конструктивци од Скопје

Архитект Милета Бојовиќ е роден 1941 година во Зминица, Жабљак, Црна Гора. Гимназија завршил во Никшиќ, а Архитектонски факултет во Белград (1966). Работно престојувал на постдипломски студии во Франција: во Нанси, кај архитектот Жан Марконе (1964–1965); во Париз, во студиото ...

повеќе »

Интервју со Аманда Левит – проектот за Белградската филхармонија

Интервју со Аманда Левит – проектот за Белградската филхармонија

Во новобелградскиот Блок 13, на темелите на одамна започнатиот Музеј на револуцијата и во непосредна близина на Палатата „Србија“, Белградската филхармонија ги одржува своите концерти на отворено и на тоа место треба да биде нејзина нова зграда, која беше голема ...

повеќе »

Станислава Оверхолт: Три генерации жени архитекти

Станислава Оверхолт: Три генерации жени архитекти

Веројатно ретко кое семејство на Балканот, а и пошироко во светот, може да се пофали со три последователни генерации градители коишто покриваат период од околу 100 години во рамките на два века, а уште повеќе кога станува збор за три ...

повеќе »

Васе Аманито: Да се соживееш со објектот, да го почувствуваш амбиентот, да ја следиш светлината

Васе Аманито: Да се соживееш со објектот, да го почувствуваш амбиентот, да ја следиш светлината

Васе Аманито Петровски, архитектонски  фотограф (1981 г.) повеќе од 20 години работи во полето на визуелни уметности, а во последните 15 години главен домен му е фотографијата. Црпи инспирација од работите околу себе и постојано е во потрага по нови ...

повеќе »

Интервју со Невена Георгиевска: Ако сакаме здрав град, инвеститорите да ги тргнат рацете од плановите

Интервју со Невена Георгиевска: Ако сакаме здрав град, инвеститорите да ги тргнат рацете од плановите

Од досегашното искуство не видовме дека политичките партии, кои ја кројат судбината на нашите градови, некогаш имале стручен однос кон архитектурата и урбанизмот, не видовме ни вистински професионалци од овие области помеѓу членовите на советите во локалната самоуправа. Секако дека ...

повеќе »
Scroll To Top