Насловна / Архитектура / Како да се проектираат одржливи и енергетски ефикасни згради

Како да се проектираат одржливи и енергетски ефикасни згради

Одржливоста е во фокусот! Дури и архитектурата не можеше да не се придружи на овој тренд, така што еколошките материјали и енергетски ефикасните технологии станаа составен дел од тоа, со цел подобро прилагодување на архитектурата до денес. Голем број на нови згради во градовите и урбаните области се градат според упатствата за животна средина, така што тие не се само функционални, туку и изгледаат спектакуларно.

Целта на еколошката свесна архитектура е дека новите згради имаат најмалку влијание врз животната средина – поточно, треба да бидеме сигурни дека потезите што се влечат денес немаат негативно влијание врз идните генерации и дека тие се во хармонија со општеството, економијата и одржливоста на животната средина.

zgradi

Затоа, одржливоста во архитектурата мора да ги земе предвид природните извори на материјали и условите на локацијата, вклучително и кога е можно во проектот. Ова вклучува употреба на материјали кои го минимизираат влијанието на градежните работи врз животната средина, без оглед дали тоа се процеси на производство или транспорт на долги патеки.

Една од најважните цели за постигнување одржливост во архитектурата е енергетска ефикасност. Ова значи примена на пасивни и активни техники за да се намалат енергетските потреби на објектот и да се зголеми можноста за задржување, па дури и за производство на сопствена енергија. Да се ​​биде во можност да се користат локални еколошки ресурси, е една од клучните работи што треба да се разгледа.

zgradi1

Правилното поставување на зградата е од суштинско значење за намалување на потрошувачката на енергија – зградата мора да биде обликувана да функционира со својата природна околина. Ориентацијата на една зграда и нејзините прозорци или големината на неговите простории се само некои од стратегиите што архитектот може да ги следи за да постигне стандардна пасивна конструкција, односно да обезбеди енергетска ефикасност на една зграда. Исто така, добро изолирана зграда бара помалку енергија за загревање, а нејзината одржливост може да се подобри со внимание на вентилацијата и обновувањето на топлината.

Електрична енергија може да се добие и од соларни панели поставени на покриви ориентирани кон сонцето. Сончевите грејачи се економичен начин за загревање на водата во домаќинствата, додека воздушните пумпи за топлина можат да ја отстранат вишокот на топлина од внатрешноста на домот. Мали ветерни турбини исто така може да се користат за производство на електрична енергија, при што ефикасноста е одредена од условите на ветерот на локацијата.

zgradi2

Кога станува збор за одржлива архитектура, важно е изборот на градежни материјали да не влијае негативно врз животната средина. Материјалите како рециклирано дрво можат да помогнат во намалувањето на потрошувачката на енергија што произведува нови материјали. Кога се рушат постарите згради, употребливото дрво обично се обновува и повторно се гради, дозволувајќи им на овие материјали повторно да се вклопат и да имаат нова намена.

Добра опција е да се користат нови материјали за одржливи згради, како што е бамбус, кој може брзо да се обнови. Количините на бамбус за комерцијална употреба може да се соберат по само шест години, што е многу брзо во споредба со дрво. Слама и шеќерна трска, кои инаку се отпаден материјал, можат да се притиснат во плочи.

Најдобро е да се користат материјали што се веќе на градилиштето за да се намали потребната енергија за нивни транспорт и производство. На пример, ако веќе мора да се сруши дрво за да добиеме простор за градба, тогаш тоа дрво треба да се користи за идната зграда.

Одржливоста во архитектурата значи и употреба на материјали со мало влијание врз животната средина, кога и да е тоа можно. Се претпочита изолација изработена од тексас или целулоза која испушта мала количина на испарлива органска материја. Иако многу „зелени“ производи природно содржат нестабилна органска материја, тие се со помала количина и интензитет од постарите еквиваленти.

zgradi3

За да се постигне одржливост во архитектурата, исто така е важно да се разгледа како ќе се постапува со отпадот за да се одржи ниско влијание врз животната средина. Така, на пример, отпадните води можат да се користат за наводнување на градини, додека органскиот отпад може да се компостира и потоа да се користи како ѓубриво.

Секој елемент во системот за управување со отпад може да помогне во зголемувањето на одржливоста на објектите, сите со цел зачувување на планетата Земја за идните генерации.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top