Насловна / Вести / Јапонски пристап за поефикасно реновирање на ѕидовите на канали

Јапонски пристап за поефикасно реновирање на ѕидовите на канали

Амстердам има мрежа од 400 години стари мостови и пристаништа, и според тоа, кога станува збор за нивна реконструкција, мора да се води грижа за тоа како се прави и како да се направи со што е можно помалку „неред“. Во овој поглед, Амстердам распиша меѓународен конкурс за рехабилитација и реновирање на sидовите на каналот што го украсуваат овој град и го издвојуваат од другите. Избран е пристап од Јапонија кој не бара рушење и привремени работи. Избрана е методологијата предложена од фирмата Giken Ltd, со седиште во Кочи.

Japonija

Традиционалната методологија што се користи за рехабилитација на ѕидовите на кејот користи привремени работни платформи и ги отстранува постојните структури за изградба на нови sидови, што е комплексно и одзема време. Сепак, методот на Гикен ги носи столбовите директно преку постојната конструкција на каналите и им овозможува на машините да „одат“ по инсталираниот ѕид на столбовите. Оваа технологија работи без да емитуваат вибрации и бучава.

Инсталацијата се планира да започне следната година, односно во 2021 година. Доколку се покаже дека е успешна, се очекува методологијата да биде усвоена како стандарден пристап за реставрација на 200 километри ѕидови во канали во Амстердам.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top