Насловна / Вести / Италија: Нова соларна електрана на површина од 200 фудбалски игралишта

Италија: Нова соларна електрана на површина од 200 фудбалски игралишта

Новата соларна електрана со инсталирана моќност од  103 MW, во близината на Бари, Италија е приклучена на мрежа. Според некои тврдења, станува збор за најголемата соларна електрана во Италија. Зад овој проект кој се простира на површина од 1,5 милиони метри квадратни, што е еквивалентно на површината на 200 фудбалски терени, стои енергетската компанија од Данска, European energy. Новиот соларен парк е изграден во близината на Бари. Се очекува годишно производство од 150 милиони kWh електрична енергија. Електроенергетскиот обект содржи 275.000 фотоволтаични панели. Ќе придонесе з агодишно намалување ан емисијата на јаглерод диоксид од 80.000t.

italy1

italy2

italy3

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top