Насловна / Вести / Природниот гас и натаму со најголем удел во финалната порошувачка во ЕУ

Природниот гас и натаму со најголем удел во финалната порошувачка во ЕУ

Домаќинствата во ЕУ учествувале со 26,1% во финалната потрошувачка на енергија во 2018 година. Во најголем дел, во таа потрошувачка учествувале природниот гас (32,1%) и електричната енергија (24,7%), објави канцеларијата за статистика на ЕУ – Еуростат. Обновливите извори учествувале со 19,5%. Потоа следуваат нафтените деривати (11,6%) и топлинската енергија (8,7%). Најмал удел од 3,4% е покриен со јаглен и други цврсти горива. Европските домаќинства највеќе енергија трошеле за греење (63,6%).

households2

households1

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top