Насловна / Вести / Илјадници соларни панели ќе ја снабдуваат со енергија новата арена во Минхен

Илјадници соларни панели ќе ја снабдуваат со енергија новата арена во Минхен

Новата повеќенаменска арена во Минхен е проектирана од Populous, специјалист за стадион. Ова ќе биде првата германска климатско неутрална арена. Арената ќе биде богата со зеленило и ќе ја добива сета потребна енергија од илјадници соларни панели.

MUCCC (Multifunctional Concert and Congress Center) ќе се гради во близина на аеродромот во Минхен, веднаш до Центарот за технологија и иновации. Зградата ќе достигне висина од околу 34 метри и ќе има форма на класична кружна арена, но нејзината потпорна структура ќе биде на надворешната страна на зградата, повеќе како хотелот Zaphe Hadid Morpheus. Проектот на овој впечатлив егзоскелет потсетува на баварското национално знаме.

arena

Проектантите посветиле посебно внимание на одржливоста користејќи материјали од одржливи извори кои можат да се рециклираат и да ги задоволат сите енергетски потреби на лице место. Арената ќе биде климатски неутрална благодарение на планирањето на животниот циклус за намалување на јаглеродниот отпечаток за време на изградбата и климатско позитивно управување.

arena1

“Неколку илјади соларни панели на и околу покривот на арената, заедно со потенцијалот за геотермална енергија и централно греење, ќе гарантираат дека енергијата за работата на арената може да се произведува на лице место. Целите за одржлив развој на Обединетите нации обезбедуваат рамка за одржливост и климатска стратегија на арената и таа ќе биде сертифицирана според меѓународно признат систем за одржливост, за да може објективно да се оценува и транспарентно да се мери постигнувањето на целите“, вели Populous.

arena2

Арената ќе може да прими до 20 илјади луѓе на различни настани, а внатрешноста ќе има форма на потковица. Предвидено е и опсежно уредување, кога ќе се засадат голем број дрвја специјално избрани за овој простор. Покрај тоа, во близина ќе се изгради хотел и паркинг, во чија околина исто така ќе се засадат голем број дрвја.

Локалните службеници за планирање го одобрија проектот и се очекува арената да биде оперативна до 2027 година.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top