Насловна / Вести / Хортензија – цвеќето на нашите баби се враќа во мода

Хортензија – цвеќето на нашите баби се враќа во мода

Хортензиите со прекрасни цветови во различни бои и нијанси ги разубавуваат градините во текот на летото се до есента. Дури и кога не цветаат, нивните големи темнозелени листови се интересна декорација, особено во комбинација со цвеќињата во градината.

7_resize

Хортензиите по потекло се од јужна и источна Азија. Името на растението Hydrangea sp. доаѓа од грчкиот збор хидро, што значи воден. Името го добила по млада Французинка која во 1768 година, облечена како момче, се качила на брод кој пловел на една од бројните истражувачки експедиции во Источна Азија, чија цел била да открие нови, дотогаш непознати растителни видови.

0_resize

Повеќето видови хортензии се високи од еден до три метри, додека останатите имаат мали стебла или се ползавици што можат да израснат и до 30 метри. Можат да бидат листопадни или зимзелени, а повеќето култивирани видови се листопадни.

1_resize

Цветовите на хортензија се крупни со јарки бои, а листовите се големи и назабени. Цветните глави можат да бидат со различни форми – кружни, купасти или плочести, а бојата бела, розова, црвена, сина и виолетова.

14_resize

Боите на цветовите се менуваат во зависност од видот, но и од составот и киселоста на почвата, од сина до виолетова, розова и црвена. Природната боја на цветот е розова или бела, но со мали „трикови“ може да се смени. Сината или виолетова боја на цветовите се добива ако во почвата неколку пати се додава една лажица здробена стипса кога ќе се појават пупките.

15_resize

Цветовите добиваат сина боја, и ако се стават клинци во почвата во близина на корените, или борови иглички се распоредат на почвата околу грмушката. Порано, жените ја добивале сината боја на цвеќето со додавање мастило во водата за наводнување. Само кај белите сорти на хортензии, бојата на цвеќето не зависи од почвата, и тие се секогаш бели.

2_resize

На хортензиите им одговараат светли места во градината заштитени од директно сонце и делумна сенка. Тие можат да се садат поединечно или во групи, а некои видови по ѕидовите на куќите или перголите.

Хортензијата бара богата хумусна почва, без бигор, рамномерно влажна и благо кисела.

10_resize

Хортензијата е мочуришно растение, и во лето за време на цветањето бара многу вода. Најдобро е да се полева наутро, со вода во која нема бигор, со дождовница или вода што одстојала.

Напролет, со почетокот на сезоната на растење, треба да се нахрани со ѓубриво специјално подготвено за овој вид на растение.

01_resize

03_resize

9_resize

13_resize

11_resize

12_resize

4_resize

8_resize

5_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top