Насловна / Вести / Hellenic Petroleum и RWE, со здружени сили во развојот на офшор ветерни електрани во Грција

Hellenic Petroleum и RWE, со здружени сили во развојот на офшор ветерни електрани во Грција

Според официјалното соопштение на германскиот концерн, потпишано е партнерство 50:50 со цел соработка во развојот, изградбата и експлоатацијата на ветерни фарми покрај грчкиот брег. Партнерството добива и дополнително значење во светло на моменталната цел на Грција за 2 GW оперативни ветерни офшор капацитети до 2030 година.

rwehellenic1

 

RWE веќе има партнерство со гршката јавна компанија Public Power Corp. (PPC или DEI) за 2 GW во соларни електрани. Министерството за животна средина и енергетика на Грција, имаше за цел да ја комплетира регулаторната рамка за офшор, но се доцни со оваа иницијатива. Сега се соопштува дека се е подготвено и дека подоцна во текот на месецот процедурата ќе помине во парламентот, потенцирајќи дека се вклучени најдобрите практики од најразвиените пазари за овој вид енергија, како Данска и Холандија.

rwehellenic2

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top