Насловна / Вести / Грција сака значително да го намали јаглеродниот отпечаток

Грција сака значително да го намали јаглеродниот отпечаток

Грција планира да го намали јаглеродниот отпечаток за повеќе од 55% до 2030 година, во однос на 2005 година, надевајќи с едека во текот на следната деценија ќе остварии инвестиции во износ од околу 44 милијарди евра во проекти чија цел е намалување на зависноста од фосилните горива. Тамошните власти, исто така објавиле дека Грција има намера да ги затвори своите термоцентрали на јаглен во следните осум години. Ветерот, Сонцето и хидроенергијата дотогаш во енергетскиот микс би требало да учествуваат со најмалку 35%, споредено со 15% во 2016. Се работи за вложувања од околу 9 милијарди евра. Останатите инвестиции вклучуваат развој на гасоводната мрежа и проекти од рециклажната индустрија.

Greececoal1

Greececoal2

Greececoal3

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top