Насловна / Вести / Бројот на хидроцентрали во Европа ќе достигне 30.000

Бројот на хидроцентрали во Европа ќе достигне 30.000

Во Европа работат 21.287 хидроцентрали, а 8.779 се веќе во фаза на изградба, главно на Алпите и на Балканот. Ова го покажува првиот паневропски попис на постоечките и планираните хидроцентрали. Но, невладините организации, сосбено EuroNatur и Riverwatch, прдупредуваат дека со изградбата на новите хидроцентрали, многу досега недопрени реки, посебно на Балканот, ќе бидат уништени. Покрај тоа, околу 2.500 проекти за хидроелектрани с елоцирани во заштитени подрачја, главно во национални паркови или заштитени подрачја од мрежата Natura 2000.

HPP1

HPP3

HPP5

HPP4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top