Насловна / Вести / Google Maps ќе ги насочува возачите на „еколошките“ рути

Google Maps ќе ги насочува возачите на „еколошките“ рути

Апликацијата на Google Maps ќе започне да ги насочува возачите долж рутите за кои се проценува дека создаваат најниски емисии, врз основа на фрекфенцијата на сообраќај, теренот и други фактори. Оваа функција ќе стартува во текот на оваа година во САД, а потоа и во други земји, како дел од обврската на компанијата да помогне во борбата со климатските промени. „За одприлика половина од рутите можеме да најдеме еколошки поприфатлива опција, со минимално или никакво времеснко доцнење“, рекол Russell Dicker, продукт менаџер во Google.

Google објави дека изведува релативни проценки на емисиите со испитување на различни типови возила и типови на сообраќајници, птпирајќи се на увидите на американската Национална лабораторија за обновлива енергија (NLOE).

ecological routes

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top