Насловна / Архитектура / Германски музеј кој овозможува спирален поглед на науката

Германски музеј кој овозможува спирален поглед на науката

Оваа необична градба се наоѓа во срцето на германскиот град Хајлброн.

muzej

Станува збор за зграда која е замислена како спирала низ просторот која нуди фино кореографско искуство меѓу внатрешноста на зградата и околниот пејзаж. Новата зграда е дел од комплексот со обновен магацин кој врамува мал пазар од каде посетителите влегуваат во музејот, поминуваат низ пространото фоаје и потоа тргнуваат на обиколка по споменатата спирала.

muzej1

Ова ги води низ четири нивоа кои содржат тематски изложбени простори кои се фокусираат на научни и технолошки теми. Постојат интерактивни медиумски инсталации за младите посетители, каде што можат да го применат она што штотуку го научиле во нивните училишта и факултети.

muzej3

Тематските делови на секој кат се поставени во форма на потковица околу самото јадро на зградата, како и атриум во кој се вметнати кабини кои содржат интерактивни станици. Конечно, спиралата ги носи посетителите на уредена покривна тераса со панорамски поглед долж целата долина Некар. На покривот има и астрономска опсерваторија и аудиториум за експериментален театар.

muzej2

Алтернативна рута води до подрумот, каде што се наоѓа киното Science Dome 360°, како и простории за организирање привремени изложби. Зградата „Експеримент“ е како кутија со алатки чија архитектура ја подобрува образовната цел на научниот центар.

muzej4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top