Насловна / Вести / Германија се подготвува за ненадеен прекин на испораката на руски гас

Германија се подготвува за ненадеен прекин на испораката на руски гас

Reuters ексклузивно објави дека Германија, која со 55% зависи од рускиот гас, во тишина се подготвува за можноста овој гас ненадејно да го нема на пазарот. Законодавниот пакет на мерки би можел да вклучува и државата да превземе контрола над клучните енергетски компании. Подготовките ги предводи Министерството за економија, а природниот гас е главно гориво во тамошната силна хемиска индустрија, металургијата и автомобилската индустрија. Германија најави дека има намера да се оддалечи од рускиот гас дури кон средината на 2024 година. Останува нејасно дали ќе дојде до ненадеен прекин, но Германија и натаму ќе го поддржи давањето гаранции на енергетските компании кои набавуваат енергенти, а критичните компании е можно да ги земе и под своја контрола. Се размислува и за нивна национализација, но секако таа мерка треба да биде максимално оправдана во насока на сигурноста во снабдувањето.

gas1

gas2

И во минатото имало вакви примери на интервенции од страна на државата. Во 2018 година, државната развојна банка KfW купила 20% од операторот на енергетската мрежа 50Herz, со цел да се одбрани од кинеската национална мрежна компанија.  Оваа година, истата банка им помогна на компаниите Uniper и EnBW да се справат со ценовните шокови на пазарот.  Германија истражува и како да го рационализира снабдувањето со гас во итни случаи. Регулаторот разгледува дали да и даде предност на индустријата пред домаќинствата, што би било голема промена на сегашната политика според која домаќинствата имаат приоритет.

Image by Matthew Shaw Photography

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top