Насловна / Вести / Германија: Нов договор за електраните

Германија: Нов договор за електраните

Сојузната влада во Германија, договорила стратегија за изградба на нови термоелектрани на гас, кои можат да користат водород како гориво. Коалициската влада на чело со канцеларот Олаф Шолц, соочена е со критики за нејините одлуки во врска со енергетскиот сектор, со оглед на брзата транзиција која е неопходна по затворањето на сите нуклеарни реактори во земјата во 2023 година.

Skoda H'CITY, hydrogen bus, H2 GAS

Овие нови електрани ќе бидат наменети за производство на електрична енергија во периодите кога енергијата од обновливите извори ќе биде ограничена. Во првата фаза, планирано е да се изградат 4 вакви електрани со вкупна инсталирана моќност од 2,5GW. Се проценува дека трошоците з аизградба на вакви електрани во следните 20 години ќе бидат околу 16 милијард евра.

Hydrogen renewable energy production pipeline - hydrogen gas for clean electricity solar and windturbine facility

 

Испрати коментар

Scroll To Top