Насловна / Вести / Германија го укинува надоместокот за обновливите извори на енергија, за да им помогне на потрошувачите

Германија го укинува надоместокот за обновливите извори на енергија, за да им помогне на потрошувачите

Германија ќе го намали данокот на електричната енергија кој е обврска на потрошувачите во вид на поддршка за обновливата енергија за 42,7%, со цел домаќинствата полесно да се справат со наглиот пораст на цените на електричната енергија. Намалувањето на оваа давачка, на 3,723 евроценти по kWh, ќе стапи на сила дури на 1-ви јануари 2022 година. Порталот за споредба на цени Verivox вели дека со тоа типично домаќинство кое годишно троши  4.000 kWh, ќе заштеди 132 евра годишно. Од друга страна, владата ќе го надомести намалувањето на приходите по оваа основа проценети на 3,25 милијарди евра, преку данокот за јаглерод диоксид.

germany1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top