Насловна / Архитектура / Геометриска куќа за одмор и уживање

Геометриска куќа за одмор и уживање

Интересна геометриска куќа која на своите домаќини им нуди неверојатен поглед на околината.

kuka

Куќата е организирана во три големи различни геометриски тела кои визуелно се поврзани со план за гледање така што совршено ги поврзуваат внатрешноста и надворешноста. Сместена во маслинова насада, се чини дека оваа резиденција има за цел да стане едно со околниот пејзаж и хоризонт. Поточно, локацијата многу ја инспирирала изградбата на овој необичен објект, кој сега одлично ја нагласува врската меѓу секојдневниот живот и околната дивина.

kuka1

Три блока ги дефинираат функциите на куќата со својата форма – најголемиот блок ја дефинира дневната соба, додека двата помали одговараат на местата за спиење. Еден од блоковите е резултат на „пукнатина“ и ротација што само дополнително ја подобрува врската меѓу нив, како и нивната геометрија. Изборот на облици, бои и материјали ја нагласува намерата на дизајнот да изгради модерна зграда во која се применуваат традиционални елементи.

kuka2

Така, поставата од полесен камен е избрана за архитектонските волумени, потемниот камен за надворешните подови, додека кафеавиот малтер го оцртува ходникот што се вкрстува и ги поврзува сите простори на куќата. Боите се избрани со намера темниот надолжен простор да се спротивстави со попространите делови од домот, кои се преплавени со природна светлина, а за таа цел е употребено стакло кое дополнително ја нагласува врската меѓу внатрешноста и надворешноста.

kuka3

Има многу примери на мебел по мерка во куќата: маси, софи и плакари, чии текстури потсетуваат на типични материјали од околното село. Системот за обложување е проучен да функционира како низа парцели кои се делумно проодни и достапни преку скали. Овој дел од домот делува како еден вид претставник на сите соби кои се наоѓаат во него: базен, гаража и помошни зони.

kuka4

kuka5

kuka6

kuka7

kuka8

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top