Насловна / Вести / Европската унија и САД немаат замена за рускиот гас

Европската унија и САД немаат замена за рускиот гас

Европската унија ќе работи на тоа да овозможи одлуката на руски „Гаспром“ да го прекине снабдувањето со гас на Полска и Бугарија да има најмалку можни последици за потрошувачите – изјави претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен на денот кога гасот престана да пристигнува во овие две европски земји. Иако Европската комисија ја предупреди Русија дека тоа ги прекршува санкциите, оние кои го игнорираат пакетот руски мерки суровините во иднина да се плаќаат исклучиво во руската валута, можат да изберат да носат џемпери ако им е ладно без рускиот гас, според германскиот министер за земјоделство Петер Хаук. Или да го прифатат предлогот дека во зима климата може да грее само до 21 степен, а во лето да лади до 24 степени.

г1_resize

Што конкретно значи кога од Брисел пристигнуваат уверувања без конкретен предлог дека ќе им се помогне на сите оние земји кои не сакаат да му платат на „Гаспром“ гас во рубљи? Според последните податоци, десетина земји од ЕУ одлучиле да плаќаат гас во руска валута. Пред сите Унгарија и Австрија.

На прашањето која е алтернативата што претседателката на Европската комисија сесрдно им ја нуди на земјите од ЕУ, бидејќи американскиот течен природен гас ЛНГ може да покрие само 15 отсто од европските потреби, проф. Д-р Митар Ковач, директор на Евроазискиот безбедносен форум, за „Политика“ вели дека последните седумдесет години меѓународни односи, кризи и војни доминантно се „обликувани од нафтата и енергијата“ и дека овие војни често се именувани по ресурсите поради кои и настанале. Таа човечка алчност „за плен“ од страна на САД и водечките земји на НАТО стана ирационална и може да го загрози светскиот мир и иднината на цивилизацијата.

г2_resize

„На сите во Европа и Руската Федерација им е јасно дека ЕУ и другите земји од Европа немаат реална алтернатива за рускиот гас. Во нешто поповолна позиција се земјите кои со оваа суровина се снабдуваат од Норвешка или од Алжир, Северна Африка, како што се Велика Британија, Франција, Шпанија, Португалија и Италија. Дури и тие земји не се во состојба да ги задоволат сите нивни растечки потреби. Другите европски земји се во голема мера зависни од гасот од Руската Федерација. Во согласност со тоа, изградена е и потребната гасна инфраструктура“, вели проф. Д-р Митар Ковач.

Нема доволно гас од алтернативни извори во Норвешка, Азербејџан, Северна Африка или течен природен гас ЛНГ од Америка и Блискиот Исток. Медиумска мантра е дека има решение и диверзификација, што е во функција на оправдување на американската стратегија за енергетска безбедност во Европа. На тој начин, САД сакаат да обезбедат монопол на своите корпорации, кои ќе можат да го продаваат целиот ЛНГ испорачуван во Европа, по привилегирани цени кои се пет до осум пати повисоки од цената на рускиот гас што ја плаќаа европските држави до почеток на вооружениот конфликт во Украина, објаснува Ковач.

„ЕУ и САД не можат да обезбедат реална алтернатива на рускиот гас во блиска иднина. Доколку Украинската криза потрае и санкциите останат на сила, последиците по економијата, стопанството и социјалниот стандард на населението во Европа ќе бидат огромни“, вели Ковач.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top