Насловна / Вести / До 2025 година, Србија треба да започне со производство на зелен водород

До 2025 година, Србија треба да започне со производство на зелен водород

До 2025 година, Србија треба да започне со производство на водород од обновливи извори на енергија, а потоа до 2035 година годишно ќе произведува околу 5.100 тони, а до 2050 годна вкупно 20.600 тони. Ова се главните поенти од Нацртот на водородната стратегија на Србија, која  е фокусирана на зелениот водород. Авторите на овој документ порачуваат дека водечките светски компании и технолошки лидери веќе сериозно го имаат започнатао процесот на водородна транзиција, па Србија мора да сфати дека императив на времето е брза енергетка трансформација со клучно учество на науката и струката.

srbija1

 

Нацртот на Стратегијата дефинира шест специфични цели. Првата е законската регулатива, втората е зајакнување на човечките ресурси и капацитети за истражување и развој на нови технологии, потоа декарбониација на енергетскиот, транспортниот и секторите индустрија и земјоделство, и на крајот производството на зелен водород во нови постројки.

srbija2

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top