Насловна / Вести / Десет години градени дивоградби ќе се легализираат

Десет години градени дивоградби ќе се легализираат

Новиот Закон за регулирање на статус на бесправно изградени објекти кој сега го подготвува Министерството за транспорт и врски, ќе опфати објекти кои се изградени пред 1 јануари 2021 година, при што објектите кои ќе ги исполнат законските услови ќе се запишат во Катастарот на недвижности, а објектите кои нема да ги исполнат законските услови се предвидува да бидат отстранети.

За овој закон имаше голем притисок од јавноста и откако утврди дека е неуставен, претседателот Стево Пендаровски не го потпиша указот.

Известувањето дека се прави законот веќе е поставено на електронскиот национален регистар на прописи (ЕНЕР), како што потврди и министерот за транспорт Благој Бочварски, но целосниот текст на законот како документ не е прикачен. Рокот за конечната верзија е 31 август годинава, а во неа треба да влезат сите коментари од правници, од невладини организации или од засегнати страни, одговорно лице за контакт во министерството е Мартин Оџаклиевски.

dogradbi-nadgradbi11_resize

Министерство за транспорт и врски соопштува „ Постапувањето со бесправно изградени објекти во Република Северна Македонија претходно е уредено со Законот за постапување со бесправно изградени објекти („Службен весник на Република Македонија“ број 23/11, 54/11, 155/12, 72/13, 44/12, 115/14, 199/14, 124/15, 129/15, 217/15, 31/16 и 190/17) а предмет на истиот се бесправните објекти изградени заклучно со 3 март 2011 година. Со овој закон неколку пати е продолжуван рокот за доставување на барање, меѓутоа од причини што голем дел од барателите не ја доставиле потребната документација во законски утврдените рокови, дел од објектите и понатаму се без утврден правен статус. Исто така од страна на Заедницата на единиците на локална самоуправа укажано е дека во поголем дел од единиците на локална самоуправа евидентирани се бесправни градби кои се изградени после 3 март 2011 година“.

Министерот Бочварски вели дека веќе два месеци разговарале со засегнати страни и уверува дека со новото законско решение целосно се отстранети сите слабости на се она што било забелешка и на асоцијациите и на граѓаните.

„Ние ги направивме сите консултации, почнувајќи од 25 мај до денес, веќе два месеци разговараме со сите засегнати страни, потоа законот ќе се дискутира и на седница на Влада, а потоа ќе оди во Собрание по редовна постапка и ќе се дискутира во Собрание, така што сметам дека преуранети се сите дискусии и не би сакал пред да се објави законот да дискутирам за кое било прашање, не заради тоа што нешто криеме туку заради тоа што сметаме дека треба да излезе во процедура, а потоа да можеме член по член да дискутираме за овие законски одредби и постапки“ – рече Бочварски.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top