Насловна / Архитектура / Дани Ориса 23

Дани Ориса 23

23. издание на Фестивалот Дани Ориса, меѓународен архитектонски симпозиум, ќе се одржи на 3. и 4. ноември 2023 година (петок во 13:00 часот и сабота во 10:00 часот) во концертната сала Ватрослав Лисински во Загреб.

Vizual - DO 23

ПРЕДАВАЧИ:

Миа Рот Черина &  Тончи Черина, Хрватска

Работат заедно од 1999. година, учествувајќи на јавни архитектонски конкурси каде што освоиле бројни награди. Во 2008. година, номинирани се за наградата „Виктор Ковачиќ“, а ја освоија во 2019. година. Во 2020. година ја добитници се на Гран при на Салонот за архитектура во Нови Сад и наградата Fresh&Bold на Денови на архитектурата во Сараево.

Во 2021. година ја добија втората награда на Балканското архитектонско биенале. Во 2022. година, тие ја освоија Гран при на фестивалот BIG SEE во категоријата Пејзаж и јавен простор во Љубљана, наградата „Бернардо Бернарди“ на Здружението на хрватски архитекти и наградата на списанието План во Милано. Добитници се на признанија на фестивалите Vizura Aperta 2016. и 2018. година. Номинирани се и за други меѓународни награди (Dezeen, Architizer, Piranesi, Mies van der Rohe). Заедно со Ведран Касап, Озана Урсиќ, Нико Михаљевиќ, Лука Фатовиќ и Ивица Митровиќ го проектираа хрватскиот павилјон на 18. Архитектонско биенале во Венеција.

01

Микелиќ Вреш Архитекти (МВА), Хрватска

Архитектонско биро од Загреб основано во 2007. година од Марин Микелиќ и Томислав Вреш. Канцеларијата се занимава со проекти од различни мерила и типологии, почнувајќи од индивидуално домување и туризам до општествена и јавна сфера. Редовно учествуваат на отворени јавни конкурси за архитектонско и урбанистичко планирање каде што освојуваат бројни награди. Добитници се на бројни хрватски и меѓународни професионални награди како што се: Специјално признание на Загребскиот салон (2012), награда на УХА „Виктор Ковачиќ“ (2012., номинации 2014. и 2022. година), награда на УХА „Драго Галиќ“ (номинации 2021. и 2022.), Балканското архитектонско биенале (2019. и 2021.), Brick Award за југоисточна Европа (2015) и номинација за европската награда Мис ван дер Рое (2014). Проектите на бирото се претставени во бројни публикации и предавања и излагани на изложби во Загреб, Милано, Љубљана, Белград и Нови Сад.

2

Студио Аутори, Србија

Повеќекратно наградувано белградско студио активно на полето на архитектурата и дизајнот. Во текот на својата 15-годишна пракса, студиото разви мултидисциплинарен пристап кој произлегува од разбирањето на локалниот контекст, индивидуалните потреби на секој клиент и скриениот потенцијал на просторот, но и упорноста во изнаоѓање конкретни просторни решенија.

Помеѓу бројните проекти кои варираат од дизајн на производи, преку станбени и деловни простори и објекти, до амбиентални целини, најзначајна е куќата Мокрин, имот кој вклучува пет објекти со хибридни намени, во Мокрин. За објектите во рамки на истиот имот, АУТОРИ се двократни добитници на наградата „Ранко Радовиќ“ и на Салонот на архитектура во Белград, а двапати се номинирани за наградата Мис ван дер Рое (2013. и 2015.). Од 2017 година студиото го водат Дијана Новаковиќ и Маја Нечиќ.

3

Архитектура Крушец, Словенија

Лена Крушец и Томаж Крушец студирале на Архитектонскиот факултет во Љубљана, а во 2002. година го основале архитектонското биро Архитектура Крушец.

Томаж студирал и на Архитектонската академија во Мендризи во класата на Петер Цумтор. Од 1999. година предава на Архитектонскиот факултет во Љубљана.

Добитници се на Плечниковиот медал и на наградата Плечник (за Биотехнолошкиот факултет), што се највисоки професионални награди во Словенија. Три пати се номинирани за наградата Миес ван дер Рое, која ја добиваат во 2022 година за проектот на пазарот во Птуј.

4

Fasch & Fuchs Architekten, Австрија

Архитектонското биро Fasch & Fuchs е основано од Hemma Faschs и Jakob Fuchs во 1994. година со канцеларии во Виена и Хаусманштатен. Нивната работа се карактеризира со софистицирани конструкции и суптилна употреба на дневна светлина. Бирото е одговорно за реализација на повеќе образовни и културни проекти, за што добиле многу признанија и награди. Во 2021. година беа номинирани за наградата Мис ван дер Рое за училишниот кампус Neustift во Тирол.

tirol

Амир Вук Зец, БиХ

Сараевскиот архитект во 40 години долгата пракса реализира објекти од различни размери со исто ниво на посветеност, честопати потпирајќи се на контекстот на поднебјето во кое создава.

Во 1984. година за најдобро реализиран ентериер на златара ја добил републичката награда „Борба“ во соработка со Мирко Мариќ Мар. Исто така, освојува награди како што се Collegium Artisticum Grand Prix за различни типови архитектура, AIT Award и A’Design Award за хотел Пино. Реализацијата на хотелот Пино на Требевиќ во Сараево е и најпознатиот проект на Студио Зец, поради што е номиниран за наградата Мис ван дер Рое во 2017. година и наградата Ага Кан во 2022. година. Опишувајќи ја работата во многу нестабилните услови на босанската архитектура, Амир Вук духовито ја користи синтагмата „ургентна архитектура“ и така на сликовит начин го објаснува контекстот во кој се реализирал. Од 2022. година станува дописен член на Академијата на науките и уметностите на Босна и Херцеговина.

5

Carme Pinós, Шпанија

Carme Pinós, (Барселона, 1954) дипломирала архитектура, урбанизам и пејзажна архитектура на Архитектонската школа во Барселона (ETSAB) во 1979. година. Од 1982. до 1991. година, работела со архитектот Енрико Миралес. По таа соработка, основа своја канцеларија, Estudio Carme Pinós. Оттогаш работи на бројни проекти од различен обем, од урбани интервенции до дизајн на мебел.

Нејзините најзначајни дела вклучуваат: MPavilion во Мелбурн, архитектонски склоп составен од плоштадот Gardunya, Уметничката школа Massanа, станбен блок и западната фасада на популарниот пазар La Boqueria во историскиот кварт на Барселона, Caixaforum во Сарагоса, зградата на Универзитетот за економија и бизнис во Виена, седиштето на каталонската влада, Cube Towers во Гвадалахара.

Добитничка е на бројни државни и меѓународни награди, медали и признанија. Во 2011. година, именувана е за почесен член на Американскиот институт за архитекти и за меѓународен член на RIBA во 2013 година за нејзиниот исклучителен придонес во архитектурата.

Carme Pinós посветено работи и на полето на образованието. Била визитинг професор на повеќе престижни високообразовни институции во Венеција, Париз, Чикаго, Њујорк, Лозана, Мендризио, Рим итн. Нејзините дела се излагани на самостојни и групни изложби низ светот. Некои од нејзините проекти денес се наоѓаат во колекциите на музеите како Центарот Помпиду во Париз и њујоршката МоМА.

Pinós е и овогодинешната добитничка на наградата Орис.

6

STUDIO UP, Хрватска

Тие ја претставуваа Хрватска во 2004. година на биеналето во Венеција со павилјонот Frameworks во соработка со Петар Мишковиќ и Иван Франке. На покана на Terence Riley, кустосот на изложбата Ultra Light Village и селектор на биналиња на двата града Шенжен и Хонг Конг, го реализираа павилјонот Gizmo во 2011 година.

Леа и Тома го курираа пост-заклучениот 56. загребски салон за архитектура и урбанизам под наслов Ping-репозиториј на иднината во 2021. година, инсталацијата Doppelgänger и изведбата на Mirror/Mirror на 23. меѓународна изложба Unknown Unknowns. An introduction to Mysteries на Миланското триенале во 2022. година.

gizmo

Vinu Daniel за WALLMAKERS, Индија

Vinu Daniel е роден во Дубаи во 1982. година во традиционално индиско семејство. Неговиот животен пат го враќа во Индија, каде во 2005. година се запишува на Архитектонската школа на Техничкиот факултет во Тривандрум. По студиите, поминал две години на Институтот Auroville Earth, кој се наоѓа северно од Пондичери, работејќи на проект за обновување и реконструкција по цунамито на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). На Институтот ја спознал сложеноста на својата професија и научил да гради користејќи земја, цемент и кал. На Vinu Daniel големо влијание имал и архитектот Laurie Baker, кој живел во Тривандрум и работел на развој на одржлива архитектура.

Архитектонската иницијатива Wallmakers ја покренува во 2007. година со цел да ги оживее традиционалните градежни техники кои исчезнале со текот на времето, комбинирајќи ги со модерните технологии во архитектурата. Vinu Daniel моментално вработува меѓу 100 и 150 поединци, главно квалификувани мајстори, и е целосно посветен на создавање одржлива и профитабилна архитектура.

Иницијативата Wallmakers доби многу меѓународни признанија. Тоа е единствената индиска пракса која се најде на листата 20 Young Practices of 2020 на порталот ArchDaily, освои три изданија на наградата Design that Educates која ја спроведува Laka Foundation, номинирана е за Brick Award и наградата Dorfman на Кралската академија во 2022. година.

ww

МОДЕРАТОРИ:

Миа Рот Черина, Мароје Мрдуљаш, Динко Перачиќ

По повод Фестивалот Дани Ориса 23, во Куќата на архитектурата Орис), во четврток, 2. ноември во 18 часот, ќе се одржи изложба на пријавени дела на Конкурсот за наградата „Трипун Боканиќ“ на Клесарското училиште Пучишќа 2023 година.

Исто така, во рамките на Фестивалот, непосредно пред прикажувањето на ХРТ, премиерно ќе биде прикажана една од епизодите од најновата сезона на серијата „Бетонски спавачи“.

За повеќе информации за фестивалот и котизацијата, посетете ја www.daysoforis.com

Испрати коментар

Scroll To Top