Насловна / Архитектура / Минималистичка розова куќа помеѓу две згради во Culiacán, Мексико

Минималистичка розова куќа помеѓу две згради во Culiacán, Мексико

Мексиканското архитектонско биро César Béjar Studio вметнало минималистичка розова куќа помеѓу две згради во Culiacán, Мексико, притоа внесувајќи светлина во нејзиниот центар преку атриуми и празнини.

1

Завршена во 2020 година, Casa en Tres Rios е целосно покриена со розово-црвена нијанса, давајќи ѝ на зградата сосема поинаков изглед од нејзините бели и дрвени соседи од двете страни.

„Со желба да биде наједноставното домаќинство во соседството, куќата е ослободена од украси што различните материјали обично ги предизвикуваат“, вели архитектот César Béjar за Dezeen. „Нејзиниот квалитет лежи во тоа што е еднобојна“.

Куќата од 330 квадратни метри се наоѓа на долга тесна парцела, по подолгите страни оградена со соседни градби.

10

2

Нејзината предна фасада се состои од врата и двојна порта на ниво на улицата, кои се отвораат кон предниот дел со простор за паркирање, и тежок коцкаст волумен подигнат горе.

Минималистичката архитектура и светлата боја „ја разбиваат околната пластичност преку контрастот на бојата, обликот и текстурата“, според Béjar.

Горниот дел има еден отвор, откривајќи стаклена врата што се отвора на мал балкон.

3

Овој вовлечен отвор свртена кон југ, исто така е делумно отворен и за друг поголем балкон и небото горе, но засенчен од настрешницата.

Поради ограничувањата на локацијата, куќата има различни дворни простори и празнини кои дозволуваат светлина во нејзините централни простори.

8

5

„Двојните висини се испреплетуваат и ја поврзуваат целата куќа“, вели Béjar: „При влегување и подигање на погледот, погледот се губи, а куќата се продолжува, чувството на теснотија се пригушува и се добива свежина како резултат на овој квалитетен простор“.

На приземје, просторот за дневен престој и трпезарија со двојна висина се позиционирани помеѓу предниот дел и градината со саксии, додека кујната е свртена кон оваа градина и задниот двор.

4

Розовата боја ги покрива и ѕидовите на овие џебови на надворешниот простор, рефлектирајќи се од белите ентериери и надополнувајќи ги со сјај како руменило.

Во меѓувреме, прозорецот на врвот на другиот атриум во јадрото на домот е затемнет со жолта боја, осветлувајќи ги просторите долу во сончева нијанса што е во контраст со розовата.

6

Ефектот е сличен на оној што често го користи познатиот мексикански архитект Луис Бараган во неговите станбени простори.

„Атмосферата во куќата доаѓа од боите“, вели Béjar: „Помеѓу розовоата боја на пациото што се одбива и влегува во куќата, и директното жолто светло над глава кое се комбинира со розовата и ги фокусира тоновите на овие неутрални површини“.

7

Едно ниво погоре, спалните соби се сместени на двата краја од куќата, додека дневниот боравок налик на платформа во центарот гледа на двете празнини.

Уште една спална соба и бања го заземаат горниот кат, со пристап до затворениот балкон на предната страна, а просторот за студио се наоѓа на уште една поголема тераса одзади.

9 11 12 13 14 15 16

17

Испрати коментар

Scroll To Top