Насловна / Вести / Дали знаете колку е високо највисокото дрво на светот?

Дали знаете колку е високо највисокото дрво на светот?

Ова дрво секвоја, позната под името Хиперион се наоѓа во Националниот парк Редвуд во Калифорнија, но точната локација се чува во тајност, за дрвото да биде заштитено од злонамерни луѓе.

2_resize

Хиперионот е откриен на 25 август 2006 година од научниците Крис Аткинс и Мајкл Тејлор во многу зафрлен дел од Националниот и државниот парк Редвуд во Калифорнија. Се верува дека е старо околу 700-800 години.

3_resize

За да можат да ја измерат висината на Хиперионот, научниците морале, со многу комплициран метод да се искачат на самиот врв на дрвото и да спуштат јаже на земја. На овој начин измерено е дека Хиперион е висок 115,61 метар, што му донесе титула на највисоко дрво во светот.

Истражувачите веруваат дека дрвото би можело да биде и повисоко од 116 метри, но поради штетата што ја направиле клукајдрвците на неговиот врв, во моментов е запрено на 115,6 метри.

1_resize

Иако неколку други дрвја биле повисоки од овој џин, повеќето биле жртви на уништувањето на шумите во регионот Редвуд во средината на 1960-тите. Всушност, повеќе од 90% од древните шуми на државата биле исечени до 1978 година, кога просторот е купен и припоен кон Националниот парк. Луѓето тврдат дека илјадници дрвја – од кои некои биле поголеми и повисоки од Хиперион – биле исечени за време на 24-часовна промена на пилите, седум дена во неделата од 1960 до 1970-тите години.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top