Насловна / Вести / Дали изградбата на Пељешкиот мост ќе ги скара БиХ и Хрватска?

Дали изградбата на Пељешкиот мост ќе ги скара БиХ и Хрватска?

Most na peljesac

Парламентот на БиХ ќе и испрати протестна нота на Хрватска во која ќе бара од официјален Загреб да „престане да го напаѓа суверенитетот на Босна и Херцеговина како поморска држава и да ги запре сите активности во врска со изградбата на нелегалниот и политички насилен проект – мостот на локацијата Комарна – полуостров Пељешац“.

MOst na Peljesac1

БиХ стравува дека на овој начин државата ќе го доведе во прашање својот излез на море, бидејќи со изградбата на мостот Хрватска ќе навлезе во води кои се надвор од нејзината поморска граница, иако Хрватска гарантира т.н „слободен премин“ во водите под мостот.

Most na Peljesac mapa

Од друга страна пак, хрватскиот европарламентарец Тонино Пицула, тврди дека изградбата на овој мост ќе спои „два дела на хрватската државна територија кои се неспорни“

 

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top