Насловна / Вести / Берлин: Најголемиот акумулатор на топлина во Европа – подготовка за претстојната зима

Берлин: Најголемиот акумулатор на топлина во Европа – подготовка за претстојната зима

Во Берлин во тек е изградбата на огромен акумулатор на топлинска енергија, во вид на масивна челична кула висока 45 метри и со волумен од 56 милиони литри топла вода. Сместена во една од една од производните погони на енергетската компанија Vattenfall, оваа постројка ќе биде најголема од ваков вид во Европа, кога ќе биде завршена на крајот од годинава. Се очекува значително да помогне во затоплувањето на домаќинствата во Берлин во претстојната зима, со оглед на актуелната состојба со снабдувањето со гас од Русија.

thermalstorage1

thermalsttorage2

Постројката чини 50 милиони евра, а има термален капацитет од 200MW. Освен во зимски услови, има своја намена и за лето, кога ќе овозможи снабдување со санитарна топла вода.

thermalstorage3

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top