Насловна / Вести / Студио „Милиграм“: Место во Белград за најголемите ѕвезди на Балканот

Студио „Милиграм“: Место во Белград за најголемите ѕвезди на Балканот

Кога проектна задача е реконструкција на музичко студио, потребно е покрај почитувањето на естетските и функционалните барања на клиентот, да се применат и технички знаења кои се неопходни за еден работен простор да ги исполни сите свои капацитети. Кога притоа ќе се додаде дека сопственик на студиото е Александар Милиќ – Мили, познат српски композитор, музичар, продуцент, аранжер и сопственик на издавачката куќа „Милигам“, задачата уште повеќе добива на значење, бидејќи Мили е автор кој соработува со најголемите ѕвезди на Балканот.

DSC_0030-1_resize

DSC_0032-1_resize

На овој проект заедно работеа Владимир Малетиќ (www.vladimirmaletic.com), кој покрај дизајнот на ентериерот, беше задолжен и за техничкиот аспект на дизајнот на звукот, и јас, Ѓорѓе Јокиќ (www.baringo.co.rs) кој работев на ентериерот. И двајцата сме од Белград, и ова е веќе трето музичко студио на кое соработуваме, од кои две се во Белград, додека третото е во Љубљана.

DSC_0060-1_resize

DSC_0062-1_resize

Музичкото студио „Милиграм“ се наоѓа во куќа во белградската населба Бањица, просторот се состои од две простории, режија од 24 квадратни метри и глува соба од 12 квадратни метри. Скромната површина на просторот беше голем предизвик бидејќи беше неопходно во мал простор да се направи персонализирано и пред сè функционално музичко студио.

Секој од амбиентите има свој влез, а двата простора се меѓусебно поврзани со стаклен прозорец, така што е можна визуелна комуникација помеѓу режисерот и глувата соба.

DSC_0032-1_resize

DSC_0033-1-2_resize

РЕЖИЈА
Пред сè во собата за режија направена е посебна конструкција од гипсени панели кои се обложени со изолација и платно. Ваквата конструкција беше неопходна поради звучните карактеристики на просторот. Покрај работниот дел, во режијата се наоѓа и специјално изработен тросед со елементи за седење со различни длабочини, така што одредени делови од софата може да се користат и како простор за одмор.

На предниот дел од просторијата доминира платно со дезен на зебра, што е асоцијација на Африка за кој континент е врзан клиентот. Покрај мотивот на зебрата, на тој ѕид има и одредени симболи кои имаат и лично значење за композиторот.

DSC_0039-1_resize

ГЛУВА СОБА
Глувата соба, просторот во кој се изведува музиката, по карактер го следи јазикот на ентериерот на режијата, така што на еден ѕид доминира истиот мотив на зебра, а како посебен детал е додаден принт од делфин по желба на клиентот.

Материјализацијата на просторот, освен гипсената потконструкција која е скриена, ја сочинуваат и посебни платна во светлосива и темносива боја, со што се постигнува неутралност чиј карактер може да се менува по потреба. Ѕидовите, мебелот и дифузерите се направени од бели дрвени панели со висок сјај. Со тоа се постигнува одредена доза на рефлексија на светлината, што придонесува за визуелно чувство дека просторот е поголем отколку што е, како и изразен контраст во однос на подот кој е покриен со темен ламинат.

DSC_0102-1_resize

DSC_0084-1_resize

ОСВЕТЛУВАЊЕ

Посебно е обрнато внимание при изборот на светла. Во поголем дел, просторот се карактеризира со индиректно LED-осветлување, со можност за промена на бојата на самото светло, со што се приспособува карактерот и атмосферата на просторот на желбите на корисниците. Според потребата, просторот може да има „потопол“ или „поладен“ карактер, додека употребата на директно осветлување во форма на една надградна LED-лента во режијата, спот светла над работната маса на режијата, или вградени кружни светла, или флексибилни LED-ленти во глувата соба овозможија просторот да се доживее поедноставно.

DSC_0054-1_resize

Барањето на клиентот беше да има уникатен, персонализиран простор кој нему и на останатите корисници ќе им биде инспиративен за работа. Во исто време, просторот мораше да исполни одредени акустични барања и да има одредена можност за трансформирање на карактерот на просторот што ќе доведе до различни доживувања и инспирации во зависност од моменталните потреби.

DSC_0044-1_resize

Големината на просторот која е лимитирана претставуваше голем предизвик да се добие светол и функционален работен простор кој нема да биде монотон. Со паметна употреба на материјали, комбинации на бои и приспособливо LED-осветлување, се чини дека музичкото студио „Милиграм“ стана автентично место за создавање музика и нови хитови на балканската музичка сцена.

DSC_0178-1_resize

DSC_0162-1_resize

DSC_0150-1_resize

DSC_0116-1_resize

Испрати коментар

Scroll To Top