Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 384)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Во Осломеј регионална депонија?

Во Осломеј регионална депонија?

Регионалната депонија за југозападниот регион од Македонија кој опфаќа девет општини, меѓу кои и Охрид и Струга, најверојатно ќе се гради во општина Осломеј, информираат од Центарот за развој на југозападниот плански регион. Токму управувањето со отпадот во југозападниот регион ...

повеќе »

Кина постави конкретни цели во борбата со загадениот воздух

Кина постави конкретни цели во борбата со загадениот воздух

Како резултат на притисокот од јавноста, и неодамнешната изјава на поранешниот  кинески министер за здравство дека загадениот воздух предизвикува 350.000 до 500.000 смртни случаи годишно, властите во Кина поставија конкретни цели. Сите провинции имаат квантифицирани обврски да го намалат загадувањето, ...

повеќе »

И Трансјадранскиот гасовод интересен за Бугарија

И Трансјадранскиот гасовод интересен за Бугарија

Конзорциумите на Трансјадранскиот гасовод и проектот за интерконекција на Грција и Бугарија, потпишаа спогодба за разбирање и соработка во развојот на гасната инфраструктура. Дел од оваа спогодба е можноста за поврзување  на Бугарија со Трансјадранскиот гасовод, со што ќе се ...

повеќе »

Во кои градови во светот е најздраво да се живее?

Во кои градови во светот е најздраво да се живее?

Врз основа на повеќе индикатори меѓу кои: должината на животниот век, здравствената заштита, развиеноста на инфраструктурата, нивото на емисија на стакленички гасови по жител, застапеноста на зеленилото и сл., утврдена е ранг листата на 10-те градови во кои е најздраво ...

повеќе »

Во 2013-та, сериозни инвестиции во енергетскиот сектор во Турција

Во 2013-та, сериозни инвестиции во енергетскиот сектор во Турција

Турција сериозно го зајакнува електроенергетскиот сектор, односно со нови инвестиции настојува да ја подобри енергетската сигурност и независност. Во 2013 година Турција приклучила на електроенергетската мрежа нови електрични централи со вкупна инсталирана моќност од  6.986 -таMW. Од нив, 52,2% се ...

повеќе »

Македонија ќе формира фонд за енергетска ефикасност

Македонија ќе формира фонд за енергетска ефикасност

Министерството за економија во соработка со Светската банка, работи на формирање фонд за енергетска ефикасност, со чии финансиски средства ќе се спроведат мерки за заштеда на енергија во јавните згради. Рокот за негово основање не се објавува, но сосема е ...

повеќе »

Устието на реката Бојана – еколошка бомба

Устието на реката Бојана – еколошка бомба

Стотици тони смет расфрлени на устието на Бојана и на песочната „Голема плажа“ долга 12 километри, пружаат навистина страшна слика. Пластика, апарати за домаќинство, мебел па дури и автомобилски шасии. Тој отпад веќе не стигнува само преку реката Бојана од Албанија ...

повеќе »

MOL отвора еколошка бензиска пумпа во Будимпешта

MOL отвора еколошка бензиска пумпа во Будимпешта

Над 50% заштеда на енергија, користење на алтернативни енергетски извори, намалување на емисијата на стакленички гасови и користење на рециклирани материјали. Тоа е концептот на новата бензиска пумпа на компанијата MOL, направен во согласност со принципите на одржливиот развој. Оваа ...

повеќе »

Топ 5 земји според енергетската ефикасност

Топ 5 земји според енергетската ефикасност

Американскиот Совет за енергетски ефикасна економија  (American Council for an Energy Efficient Economy – ACEEE) изработи Студија за оценка на нивото на енергетската ефикасност во одделни земји, врз основа на 25 индикатори, во четири области: легислатива, индустрија, сообраќај и  згради. ...

повеќе »
Scroll To Top