Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 356)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Промовиран проектот „Енергетска ефикасност на јавни згради“

Промовиран проектот „Енергетска ефикасност на јавни згради“

Општина Ресен, Здружението за одржлив урбан развој, архитектура и амбиент – АРХАМ од Битола, Технолошкиот образовен институт Кожани и општина Преспа од Грција, на национална конференција го промовираа проектот „Енергетска ефикасност на јавни згради“. „Реализацијата на проектот ќе овозможи развивање ...

повеќе »

Како да се надминат бариерите за инвестирање во обновливи извори на енергија?

Како да се надминат бариерите за инвестирање во обновливи извори на енергија?

Во Стопанската комора се одржа третиот форум на чинителите и засегнатите страни во областа на обновливите извори на енергија, со цел идентификување и надминување на бариерите со кои се соочуваат инвеститорите во обновливи извори на енергија. Инвеститорите во областа на обновливите ...

повеќе »

„Волво“ ја намали емисијата на CO2 на своите возила за 8,4%

„Волво“ ја намали емисијата на CO2 на своите возила за 8,4%

Според податоците на Европското здружение на производители на aвтомобили (ACEA), во периодот 2012 – 2013 година „Волво“ успеа да ја намали просечната емисија на јаглерод диоксид на своите нови автомобили за 8,4%. „Волво“ е познат по напредните безбедносни технологии, но ...

повеќе »

Во Истанбул започна да се гради најголемиот аеродром во светот

Во Истанбул започна да се гради најголемиот аеродром во светот

Во Истанбул беше поставен камен-темелникот за изградба на третиот истанбулски аеродром, чија изградба ќе чини 10,25 милијарди евра, а кој воедно ќе биде и најголемиот во светот, јавува турската агенција Анадолија. „Аеродромот ќе има капацитет за 500 авиони. Со 150 ...

повеќе »

Доделени 606 субвенции за соларни колектори

Доделени 606 субвенции за соларни колектори

Министерството за економија во спортската сала „Борис Трајковски“ го организираше јавното извлекување на граѓаните што поднесоа барање за поврат на дел од вложените средства во сончеви колекторски системи. Со годинешното субвенционирање се опфатени 606 граѓани, за кои од државниот буџет ...

повеќе »

Лифтовите во највисоката зграда на светот со брзина од 10 m/s

Лифтовите во највисоката зграда на светот со брзина од 10 m/s

Кралската кула (на арапски: Burj al Mamlakah) во саудискиот град Џеда, кога ќе биде завршена во 2018 година, ќе биде највисоката зграда на светот. Но, оваа зграда ќе има и извонредно брзи лифтови со две платформи, кои низ облакодерот ќе се ...

повеќе »

Европа ќе мора да ја менува стратегијата за развој на енергетиката

Европа ќе мора да ја менува стратегијата за развој на енергетиката

Енергетскиот сектор во Европа мора да се трансформира и да излезе во пресрет на новите барања. Свртувањето кон обновливите извори на енергија не ги даде очекуваните резултати и затоа е неопходно основата повторно да биде базната енергија, односно термоелектраните. „Насоката ...

повеќе »

Кина испраќа 11 милиони автомобили на рециклирање

Кина испраќа 11 милиони автомобили на рециклирање

Со цел да се намали нивото на загадување на воздухот, кинеската влада донела одлука до 2015 година да отстрани од улиците 11 милиони возила произведени пред 2005 год., кои највеќе придонесуваат за загадувањето. Густиот смог во најголемите кинески градови е ...

повеќе »

Србија не планира да ја одложи изградбата на „Јужен поток“

Србија не планира да ја одложи изградбата на „Јужен поток“

Српските власти соопштија дека немаат намера да се откажат од изградба на својот дел од гасоводот Јужен поток, чиј почеток е планиран за јули. Ваквиот став на Србија следува откако ЕУ побара од Бугарија да ја прекине работата на проектот.„Немаме ...

повеќе »
Scroll To Top