Насловна / Author Archives: Бојана Палифровска (page 5)

Author Archives: Бојана Палифровска

Feed Subscription

Добро применет минимализам, Цепезед на југот во Холандија

Добро применет минимализам, Цепезед на југот во Холандија

Архитектот и основач на Цепезед, Јан Песман, ја дизајнирал оваа вила за себе и неговата сопруга, а исто така и за своите внуци, во областа Мејендел, во Васенар,  град лоциран во Јужна Холандија, на западниот брег. Васенар, како богато предградие, ...

повеќе »

Мароко – држава на контрасти и културно и општествено наслојување

Мароко – држава на контрасти и културно и општествено наслојување

Мароко, само по себе претставува континуитет на културно, социјално, градителско и сеопфатно општествено наслојување на различни историски периоди. Така, низ својата долга историја од предримските, римските, арапските освојувања, португалската, француската и шпанската колонизација, во борбата за осамостојување и постнезависноста, успеало ...

повеќе »

Карло Рати именуван за куратор на Венециското Биенале на архитектурата 2025

Карло Рати именуван за куратор на Венециското Биенале на архитектурата 2025

Карло Рати ќе биде куратор на XIX меѓународна изложба за архитектура, во Венеција од, 24 мај до 23 ноември 2025 година. „Ние архитектите егоцентрично сметаме за себе дека сме најинтелигентни, но вистинската интелигенција е насекаде. Бестелестaта генијалност на еволуцијата, растечката ...

повеќе »

Ревитализација на станбен објект во Гранада од Гарсија де Паредес

Ревитализација на станбен објект во Гранада од Гарсија де Паредес

Агустин Гор од GRX Arquitectos беше задолжен за ревитализацијата на колективниот станбен проект во Гранада од Хозе Мª Гарсија де Паредес. Проектот е награден на XXII издание на фестивалот Ascer Ceramic Awards. Тој вклучува интервенции во две независни станбени единици ...

повеќе »

Уметникот Жан Рене го трансформира скелето на париската национална опера

Уметникот Жан Рене го трансформира скелето на париската национална опера

Како дел од реконструкцијата на Палатата Гарние, париската национална опера го покани уметникот Жан Рене да го трансформира скелето, високо 30 метри, на овој храм на танцот и музиката. Видлива во текот на есента 2023 година, фасадата беше адаптирана во ...

повеќе »

Куќата како сублимат на секвенци и контрастни простори

Куќата како сублимат на секвенци и контрастни простори

Архитектонското студио МОКА беше ангажирано да го изработи проектот за PER House, дом лоциран во Мадрид, главниот град на Шпанија. Куќата е дел од линијата проекти кои се фокусираат на истражување на секвенцијалноста на просторите во архитектурата. Во овој случај, ...

повеќе »

Мартино Татара – реформулации за генеричното и колективното

Мартино Татара – реформулации за генеричното и колективното

Интервју со Мартино Татара, архитект на DOGMA, по повод неговото присуство како говорник на BAQ XXIII, кој разговара за важноста на просторијата, просторот од генеричкото и специфичното и релевантноста на колективот во домувањето. Некои концепти останаа отворени, како што е тенката ...

повеќе »

Нов парк на операта среде центарот на Копенхаген

Нов парк на операта среде центарот на Копенхаген

Данското архитектонско студио КОБ го најави завршувањето на паркот на Операта во Копенхаген, Данска. Романтична градина, сместена помеѓу Кралската данска опера и островот што наскоро треба да биде завршена, нуди зелено прибежиште од градскиот метеж. Во време на интензивна градежна ...

повеќе »

Внатрешен рај вкоренет во колективната меморијата на Ла Риоха, Шпанија

Внатрешен рај вкоренет во колективната меморијата на Ла Риоха, Шпанија

Архитектонското студио Ателје Атлантико го реализираше пациото за Елена, лоцирано, во Ла Риоха, северна Шпанија. Проектот одговара на потребата да се создаде простор кој функционира како постојан праг помеѓу внатрешноста и надворешноста, инспириран од конфигурацијата на перистилумот, голем внатрешен двор ...

повеќе »
Scroll To Top