Насловна / Author Archives: Бојана Палифровска (page 10)

Author Archives: Бојана Палифровска

Feed Subscription

Симбиоза на уметност и природни облици преку делата на Мануел Алварез Диестро

Симбиоза на уметност и природни облици преку делата на Мануел Алварез Диестро

Фотографот Мануел Алварез Диестро е автор на изложбата „Челичните пештери“ која е дел од четвртиот уметнички циклус организиран од музејот Агуас де Аликанте. Изложбата, отворена за јавноста од 8 јуни 2023 година, може да се посети до 15 септември.   ...

повеќе »

Урбано ткиво достапно за сите, во Веурн, Белгија

Урбано ткиво достапно за сите, во Веурн, Белгија

Архитектонското студио Б-сити Архитекти (B-city Аrchitecten), работеше на проектот за ревитализација на просторот на старата рафинерија за шеќер, која била во функција до 2005 година, трансформирајќи ја во комплекс за колективно домување, надополнета со комерцијални содржини и парковски површини. Конкретниот ...

повеќе »

Соработката помеѓу Хајди Вебер и Ле Корбизје

Соработката помеѓу Хајди Вебер и Ле Корбизје

“Една исклучителна колаборација” е насловот на изложбата посветена на интензивната соработка и поддршка што ја доби работата на швајцарскиот архитект Ле Корбизје, благодарение на континуираниот восхит што Хајди Вебер го покажа кон неговиот професионален опус. Изложбата се отвори на 14 ...

повеќе »

Реконструкција на резиденцијални објекти од социјален карактер

Реконструкција на  резиденцијални објекти од социјален карактер

Архитектонското студио Абало Алонсо архитекти (ААА – abalo alonso arquitectos) официјално го заврши проектот за реконструкција на две станбени единици, лоцирани во историскиот центар на Бетанцос, град во Ла Коруња, Шпанија. Рехабилитацијата на овој имот, од 19 век, во историскиот ...

повеќе »

Кралската академија на уметностите во Лондон ја претставува изложбата посветена на Херцог & Де Меурон

Кралската академија на уметностите во Лондон ја претставува изложбата посветена на  Херцог & Де Меурон

Кралската академија на уметностите во Лондон ова лето ќе претстави изложба за швајцарската архитектонска фирма Herzog & de Meuron. Студиото е основано во 1978 година од страна на Жак Херцог и Пјер де Меурон и има обликувано многу градови низ ...

повеќе »

Со глобален пристап до блескава кариера, изложбата „Отворена Кутија“ на Зербрух Хатон

Со глобален пристап до блескава кариера, изложбата „Отворена Кутија“ на Зербрух Хатон

Изложбата насловена како „Отворена кутија“ ќе ги собере на едно место 60те проекти на берлинското архитектонско студио Зербрух Хатон (Sauerbruch Hutton). Оваа изложба моментално е лоцирана во центарот на градот Инсбрук, во северна Австрија и ќе трае од 7 јули ...

повеќе »

Лабораторија за архитектура – „Бофил во Калпе“

Лабораторија за архитектура – „Бофил во Калпе“

Студиото Рокамора дизајн и архитектура (Rocamora Diseño y Arquitectura) е авторот на изложбата за проектот „Лабораторија за архитектура: Бофил во Калпе“. Оваа изложба ја истражува интимната и инспиративна врска помеѓу архитектот Рикардо Бофил и градот Калпе, во Аликанте. Изложбата, која ...

повеќе »

Фокус кон биодиверзитетот – проект на Карлс Енрих, во Барселона

Фокус кон биодиверзитетот – проект на Карлс Енрих, во Барселона

На северот на Барселона, во населбата Ваљбона, има остатоци од делумно активен антички ров. Reк Комтал е една од најважните хидро-инфраструктури во меморијата на градот која ја наводнувала територијата на басенот Бесош, од 10 век па се до средината на ...

повеќе »
Scroll To Top