Насловна / Архитектура / Новиот музеј за научна фантастика во Ченгду од Заха Хадид архитекти

Новиот музеј за научна фантастика во Ченгду од Заха Хадид архитекти

Новиот музеј за научна фантастика во Ченгду, дизајниран од Заха Хадид архитекти, се наоѓа на езерото Џингронг во рамките на Новиот град за наука и иновации во областа Пиду во Ченгду. Ченгду е главен град на провинцијата Сечуан во југозападна Кина.

2-copy-0

Интегрирајќи се со природните пејсажи долж брегот на езерото, дизајнот на музејот дефинира јазли на активност поврзани со пешачки рути кои се протегаат од градот и соседната метро станица низ околниот парк во срцето на зградата; создавајќи патување што се вткајува помеѓу внатрешните и надворешните плоштади на повеќе нивоа за да ги поврзе изложбените галерии на музејот, образовните објекти, кафулињата и другите програмски целини.

11 10

Музејот на научна фантастика во Ченгду, дизајниран од архитектите Заха Хадид, изгледа како да лебди на езерото, а одвнатре, со своите течни форми, симулира облак со ѕвезда во центарот што се шири, водејќи ги посетителите во различните простории. Прозорецот на централниот атриум ја осветлува внатрешноста додека нуди поглед на планината Ксилинг, поврзувајќи го објектот со околниот контекст.

Природната хибридна вентилација на музејот ја оптимизира благата суптропска клима на Ченгду за да обезбеди удобност за посетителите и персоналот во текот на целата година, додека фотоволтаиците во големата покривна покривка на музејот придонесуваат за задоволување на енергетските потреби на зградата. Дополнително, дождовницата се собира за повторна употреба преку домашните растенија лоцирани во паркот околу музејот, со што езерото Џингронг е дел од одржливиот систем за одводнување на Ченгду.

3-copy-0 5-copy-0 4-copy-0 6

Започнувајќи ги кариерите на многу реномирани кинески автори во последните пет децении, Ченгду е водечки инкубатор за пишување научна фантастика во земјата. Покажувајќи го придонесот на градот во еволуцијата и популарноста на жанрот ширум светот, новиот музеј за научна фантастика во Ченгду беше отворен како домаќин на Светската научна фантастика конвенција (Worldcon) и наградите Хуго.

Опкружен со планински масиви и шуми, градот Ченгду негува уникатни локални традиции и култура вкоренети во својата богата историја која ги вклучува небесните форми во резбите и маските на цивилизацијата Санксиндуи од бронзеното време. Главниот град на провинцијата Сечуан во југозападна Кина, Ченгду порасна на над 20 милиони жители како важен центар на научни иновации и истражувања.

Вклучувајќи максимална флексибилност за домаќин на најширокиот спектар на изложби, конференции и настани, Музејот на научна фантастика на Ченгду од 59.000 квадратни метри вклучува изложбени галерии, повеќефункционална сала, конференциски центар и помошни помошни простори. Централниот атриум осветлен со небо и неговиот голем прозорец свртен кон спектакуларната планина Ксилинг ги поврзуваат ентериерите на музејот со околината.

8 7 9

Основан во 1939 година, WorldCon е најголемиот настан на научна фантастика во светот. Именувани по пионерот на научната фантастика Хуго Гернсбак, наградите Хуго се доделуваат на Worldcon од страна на Светската асоцијација за научна фантастика од 1955 година и се највисоко признание за научно-фантастичната и фантастичната литература, како и за работата во други медиуми. Во 2015 година, „Проблемот со три тела“ на кинескиот автор Лиу Сиксин ја освои 73-та награда „Хуго“ за најдобар роман, а во 2016 година делото на авторот Хао Јингфанг „Пекинг на преклопување“ ја доби наградата Хуго за најдобар роман. Поврзувајќи ги минатото, сегашноста и иднината, Музејот на научна фантастика во Ченгду ќе биде новиот центар за иновации.

13 14

Испрати коментар

Scroll To Top