Насловна / Вести / Амстердам – специјално дизајниран парк за пригушување на бучавата од аеродромот

Амстердам – специјално дизајниран парк за пригушување на бучавата од аеродромот

Buitenschot-Park-HNS-airport-01

Загадувањето на амбиентот со бучава е голем проблем на речиси сите големи градови, но Амстердам има едно многу елегантно решение. Главниот виновник  за бучавата во Амстердам е лоциран во аеродромот (Schiphol Airport) кој е оддалечен само 9 километри од центарот на градот, и опслужува околу 1300 летови секој ден.

Buitenschot-Park-HNS-airport-04

Со оглед на фактот дека локацијата на аеродромот е сосема наменски избрана да одговара за ваков инфраструктурен проект (идеална топографија – рамна ниска област со голема видливост), но високото ниво на бучава е сериозен проблем, а звукот при слетувањето на авионите може да се слушне и до 28 километри оддалеченост.

Buitenschot-Park-HNS-airport-08

Аеродромската управа барала начин како да се справи со овој проблем и ги ангажирале архитектонската  компанија  H+N+S Landscape Architects и уметникот Paul De Kort  заеднички да работат на наоѓање решение. Тие започнале со анализа на физиката на звукот и  се фокусирале на менување на топографијата така што ќе се намали интензитетот на звучните бранови. Резултатот е импресивен бидејќи направен е спој на корисното и убавото.  Прекрасен парк со интересни форми па дури и уметнички инсталации.

Schiphol_Airport__50

this-clever-land-art-park-cuts-airport-noise 2500_geluidsreductie

 

 

 

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top